Avaatko mökkikauden pääsiäisenä? Tarkista ihan aluksi tärkeät turvallisuusseikat

Palopäällikön vinkit: Näin palava sähkölaite kannattaa oikeasti sammuttaa 3:21
KATSO MYÖS: Palopäällikön vinkit: Näin oikeasti kannattaa sammuttaa palava sähkölaite

Moni avaa mökkikauden pääsiäisenä. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK muistuttaa, mitä mökkikauden avauksessa kannattaa ottaa huomioon.

Lämpimäksi lupailtu pääsiäinen on hyvä hetki avata mökkikausi, mutta muutama asia on syytä ottaa huomioon ennen pääsiäislomalle rentoutumista.

Yksi huomioitavista asioista on palovaroittimen kunto.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK muistuttaa, että kylmät ja kosteat olosuhteet ovat voineet pistää palovaroittimen pariston tai jopa koko palovaroittimen epäkuntoon.

– Ehdottomasti kannattaa vaihtaa jo useamman kesän nähneet palovaroittimet uusiin. Ikä vaikuttaa varoittimen herkkyyteen ja saattaa hidastaa sen toimintaa, SPEKin turvallisuusasiantuntija Lauri Lehto sanoo tiedotteessa.

Lehto muistuttaa myös, että jos mökillä on tulisija tai kaasulaitteita, kannattaa palovaroittimen rinnalle hankkia häkävaroitin.

Näin varmistat, että mökin palovaroittimet toimivat. Juttu jatkuu videon alla.

Mistä löytyy palovaroittimen parasta ennen -päivä? Näin tarkistat oman laitteesi kunnon 0:38
Näin tarkistat palovaroittimesi kunnon. Mistä löytyy parasta ennen -merkintä?

Lämmitä tulisija varovasti

Tarkkana saa olla, kun tulisija on ollut käyttämättömänä pitkään. SPEK muistuttaakin, että tulisijaa tulee lämmittää varovasti ensimmäisillä kerroilla talven jäljiltä. Liian nopea lämmittäminen voi johtaa paloturvallisuusriskin aiheuttaviin halkeamiin.

– Lämmitykseen ryhdytään hiljalleen ja aluksi pienellä määrällä palavaa paperia. Näin havaitaan, vetääkö hormi. Sitten tulisijaa lämmitetään pienillä puilla vähän kerrallaan, Lehto ohjeistaa.

Entä oletko muistanut nuohouksen? Mökin hormit tulisi nuohouttaa ainakin kerran kolmen vuoden aikana. Jos mökillä kuitenkin asutaan vaikkapa puolet vuodesta, nuohooja tulisi tilata kylään useammin.

Mökin saunassa tulisi puolestaan huomioida kiukaan kunto. Huonokuntoinen kiuas on paloturvallisuusriski, joten kuntoa kannattaa tarkkailla ja vaihtaa kiuas uuteen tarpeen niin vaatiessa. Jos saunaa on käytetty talven aikana varastona, tulee kaikki ylimääräinen tavara poistaa ennen lämmitystä.

Valmistaudu hätätilanteita varten

Jos mökillä sitten kuitenkin sattuu jotain, voi avun saaminen kestää, jos etäisyydet paikkakunnalla ovat pitkiä. Tämän vuoksi on hyvä varautua esimerkiksi panostamalla alkusammutusvälineisiin.

SPEKin mukaan tehokkaita sammutusvalineitä ovat sammutuspeite, käsisammutin sekä perinteinen, valmiiksi täytetty sankoruisku, mutta oleellista on myös se, että kaikki mökkeilijät osaavat niitä käyttää. Milloin viimeksi olet tarkistanut käsisammuttimen kunnon? LähiTapiolan mukaan suomalaisista joka kolmas tarkastuttaa käsisammuttimensa liian harvoin.

Kaiken tämän lisäksi tulee mökkeilijän olla perillä mökin sähkölaitteiden kunnosta. Kosteus, kylmyys ja jyrsijät ovat voineet aiheuttaa vahinkoa talven aikana.

– Mökilläkin tulee muistaa perussäännöt sähkölaitteiden turvallisesta käytöstä. Sähkölaitteita ei pidä käyttää valvomatta eikä epäkuntoisia laitteita käyttää ollenkaan, Lehto huomauttaa.

Tarkista myös aurinkosähköjärjestelmän kunto, jos mökilläsi sellainen on – ja huolla tarvittaessa. 

Katso myös: Palopäällikkö kertoo kodin kytevistä vaaranpaikoista

Palopäällikkö kertoo yleisimmistä kodin kytevistä vaaranpaikoista 2:52
Haastattelussa Ari Koivu, palopäällikkö Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Lähde: SPEK

Lue myös:

    Uusimmat