Klaus Järvinen edusti Levyraadissa musiikillista asiantuntemusta – "Kyllä hän ihan tahallaan vähän kärjistikin"

2:08
Arkistovideo: Klaus Järvisen 80-vuotishaastattelu nähtiin MTV:n Kymmenen uutisissa joulukuussa 2016.

Perjantai-iltana kuollut musiikkivaikuttaja Klaus Järvinen tuli suurelle yleisölle tutuksi etenkin televisio-ohjelmasta Levyraati, jonka vakituisena tuomarina hän toimi vuosina 1976–1989.

Legendaarisessa musiikkiohjelmassa vakituisista ja vaihtuvista tuomareista koostuva raati arvioi valikoiman musiikkikappaleita pisteyttämällä ja antamalla sanallisen arvion.

– Järvinen tiesi musiikista mielettömästi. Se oli sellainen naureskeleva ja virnuileva, sillä oli sellainen jännä katse, muistelee STT:lle Tapani Ripatti, joka oli yksi kolmesta vakituisesta tuomarista 1970-luvun lopulla.

Ripatti siirtyi sittemmin Ylen palvelukseen eikä siksi jatkanut MTV:n suositussa ohjelmassa.

Ripatin mukaan Klaus Järvinen edusti Levyraadissa musiikillista asiantuntemusta, Ripatti itse taas pikemminkin tohottamista.

Järvinen hahmotti kappaleiden rakennetta, kehui tai arvosteli soittotaitoa ja kuuli senkin, jos jokin sävelkulku oli lainattu muualta.

– Hänen pisteytyksensä perustui faktoihin. Kyllä hän ihan tahallaan vähän kärjistikin. Ainakin Levyraadissa Klaus oli virnuileva ja naureskeleva, ei ollut tosikko, sanoo Ripatti.

Osa katsojista – ja myös muusikoista – piti Järvisen tyyliä besserwisseröintinä.

Esimerkiksi Sleepy Sleepers -yhtye julkaisi vuonna 1981 albumin nimeltä Levyraati, jossa kappaleiden rinnalla kuultiin parodinen mukaelma Levyraadista. Yksi parodiatuomareista oli Kulaus Vesinen.

Eppu Normaali taas ilmaisi oman näkemyksensä kappaleella Musiikillishygieeninen lausunto, jossa vinoillaan Järviselle.

Ripatin mukaan Levyraadin suosio perustui osin juuri siihen, että vakiotuomareilla oli omat roolinsa ja tyylinsä. He muodostivat toisiaan täydentävän kokonaisuuden.

– Ihmiset, jotka katsoivat Levyraatia, saattoivat pisteyttää ja arvostella meitä raatilaisia.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja