Klapit hiipuvat ja sähkö kallistuu – näihin säästökeinoihin asiantuntijan mielestä on nyt ryhdyttävä: "Ainoita tapoja vaikuttaa sähkön hintaan"

2:41
Asiantuntija kannustaa sähkön säästötoimiin talvea varten.

Talvi lähestyy ja entistä kalliimpi sähkö sen myötä. Suomen pelastajan viittaa on soviteltu erityisesti ja yksinomaan Olkiluoto 3:n ydinreaktorin päälle.

Valopilkkumme, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Kati Ruohomäki. Hänen mukaansa on toki myös muita sähkönsäästökeinoja talvea varten.

Ruohomäki lähtee kuitenkin siitä, että Suomen asema energian näkökulmasta on "aika hyvä", vaikka sähkön hinnat ovat jo kallistuneet ja että Suomessa on eniten Euroopassa energiaa käyttävä teollisuus.

Mutta säästötoimiin on joka tapauksessa ryhdyttävä pian, hän painottaa.

– Euroopan komissio ehdottaa EU:n jäsenmaille 10 prosentin sähkön säästöjä sekä sähkönkulutuksen siirtämistä edullisemmille tunneille. Nämä kaksi tapaa ovat oikeastaan ainoita tapoja vaikuttaa sähkön hintaan, jos tarjontaa ei pystytä lisäämään.

Jos kaikki EU-maat ryhtyvät yhtenäisesti sähkönsäästötalkoisiin ja siirtämään sähkönkulutusta edukkaammille tunneille, sillä on Ruohomäen mukaan rahallista vaikutusta. Erityisesti, jos molemmat keinot kohdistuvat niihin hetkiin, jolloin sähkö on kaikkein kalleimmillaan.  

– Nämä ovat sellaisia keinoja, joita kannattaa alkaa ottaa vauhdilla käyttöön Suomessa. 

Voit katsoa haastattelun kokonaisuudessaan alta.

10:21

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Tuntuvatko EU:n ja Suomen energiatoimet kansalaisten kukkarossa?

Itse asiassa valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva on jo aloittanut yhteistyökampanjan sähkön säästämiseksi Energiaviraston, työ- ja elinkeinoministeriön, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön ja Sitran kanssa, Ruohomäki kertoo. Kampanja on nimeltään Astetta alemmas.

Tarkoituksena on nipistää sähkön kulutuksesta aste, erityisesti lämmityksestä, johon myös kampanjan nimi viittaa. Ruohomäki kannustaa jokaista suomalaista miettimään omalla kohdallaan, mistä energiassa voisi säästää.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja