Mainos

Kiusatun lapsen äiti HS:ssa: "Miksi ihmisoikeuksia saa vielä 2010-luvulla polkea niin törkeästi?"

Koulukiusaaminen pitäisi saada rangaistavaksi lailla, sanoo koulukiusatun lapsen äiti. Helsingin Sanomissa tänään julkaistussa mielipidekirjoituksessa äiti kysyy, miksi viranomaiset edelleen puuttuvat kiusaamiseen niin huonosti. Hän perääkin päättäjiltä ja viranomaisilta tahtoa koulukiusaamisen kriminalisoimiseksi.

Nimimerkki "Koulukiusatun äiti" kertoo Helsingin Sanomien mielipideosastolla julkaistussa kirjoituksessaan, kuinka hänen omaa lastaan kiusattiin koulussa vuosia. Lapsi sai osakseen muun muassa arvostelua ulkonäöstään, ilkeitä eleitä ja ilmeitä, eristämistä, syrjimistä ja yksin jättämistä.

Äiti kysyy kirjoituksessaan, miksi Suomessa saa vielä 2010-luvulla polkea törkeästi ihmisoikeuksia.

"Opettajat ja valvovat viranomaiset levittelevät asian edessä käsiään, mutta kenelläkään ei tunnu olevan tahtoa koulukiusaamisen kriminalisoimiseksi. Olisiko sitä poliitikoilla, jotka kuumeisesti etsivät säästöjä yhteiskunnasta?"*

Äiti kertoo, että lapsen kiusaaminen kesti useita vuosia. Loppumaan se saatiin vasta toiselle paikkakunnalle muuttamalla ja koulua vaihtamalla.

"Seitsemännen luokan syksyllä hän sanoi, että häntä kiusataan, koska hän on ruma. Hän googletti, kuinka saisi kuumeen nousemaan, ettei tarvitsisi mennä kouluun," äiti kirjoittaa.

"Kahdeksannen luokan syksyllä hän ei suostunut enää menemään kouluun. Edessä oli kotikoulu ja kuukauden kuluttua päätös toiselle paikkakunnalle muuttamisesta."

Äiti arvostelee koulua ja kiusaamisesta selvityksen tehnyttä aluehallintovirastoa siitä, että kiusaamista ei saatu loppumaan eikä ketään rankaistu.

Äiti kertoo aluehallintoviraston runsaan vuoden kestänneessä selvityksessä todetun, että ”aluehallintovirasto ei asiakirjaselvitysten perusteella voi todeta koulun menetelleen lainvastaisesti”.

Äiti on päätökseen pettynyt.

"Perusopetuslaissa sanotaan, että opiskeluympäristön tulee olla turvallinen. Jos lapsi ei suostu enää menemään kouluun kiusaamisen vuoksi, opiskeluympäristö on silloin turvaton. Valvovien viranomaisten mukaan on riittävää, että kiusaaminen on yritetty saada loppumaan eri toimenpitein, mutta sillä ei näytä olevan väliä, loppuuko se."

Koulun antamissa selvityksissä tapahtumat kuvataan puolin ja toisin tapahtuvaksi nimittelyksi, jota ei katsota kiusaamiseksi. Terve itsensä puolustaminen on käännetty lastani vastaan."

*Kursivoidut osat ovat "Kiusatun äidin" omaa tekstiä mielipidekirjoituksesta. Lue koko kirjoitus Helsingin Sanomista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.