Kinkkurasva ei kuulu viemäriin! Näin vältät tukokset

Kinkunpaisto aiheuttaa joulun aikaan enemmän viemäreiden rasvatukkeumia kuin muulloin. Juoksevakin rasva kovettuu viemärissä ja jämähtää paikoilleen.

Viemäri on tarkoitettu pesuvesien poisjohtamiseen ja rasva ei sinne kuulu. Voi olla vaikeaa muistaa, että juokseva rasva ei pysy juoksevana, vaan kylmettyessään kovettuu ja jämähtää niille sijoilleen. Rasvaa ei siis ainakaan kannata yrittää huuhtoa alas kylmällä vedellä, joka vain nopeuttaa kovettumisprosessia.

Töölön putkiliikkeen LVI-asentaja Janne Nyman neuvoo, että rasvaiset astiat tulee pestessä huuhtoa kuumalla vedellä. Kuumaa vettä voi myös suihkuttaa viemäriin rasvaa käsiteltäessä normaalia enemmän, jotta rasva pysyy juoksevana eikä jumitu putkistoon. Tämä koskee kuitenkin vain astioita, joissa on pieniä rasvajäämiä, ei isoja rasvamääriä.

Yleisimpiä tukkeumat ovat vaakaviemäreissä, joita käytetään kiinteistöissä laajalti. Nyman sanoo, että jos viemäri tukkeutuu oikein kunnolla, siihen eivät tepsi kotikonstit.

– Tällöin tarvitaan mekaanista avausta, pitää rassata koneellisesti tai pahimmassa tapauksessa käyttää painehuuhtelua.

Tukkeumilta voi välttyä yksinkertaisesti siten, ettei huuhtele viemäriin rasvaa.

Myös veden laadun kannalta olisi tärkeää välttää rasvan huuhtomista viemäriin, sillä Vesilaitosyhdistyksen mukaan rasva tukehduttaa jäteveden puhdistamiseen osallistuvat mikrobit jätevedenpuhdistuslaitoksella. Seurauksena on vesistöön laskettavan puhdistetun jäteveden laadun huonontuminen.

Näin hankkiudut paistorasvasta oikeaoppisesti eroon

Vesilaitosyhdistys suosittelee seuraavia tapoja rasvan käsittelyyn:

1. Jäähdytä paistorasva.

2. Kuori kiinteä rasva ja laita se bio- tai sekäjätteisiin.

3. Vaihtoehtoisesti tee liemestä kastike.

Lue myös:

Maaret Tiensuu, maaret.tiensuu(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat