Kiistellyn ja kiitellyn Jouko Turkan opit näkyvät Riitta Havukaisessa edelleen: "Se oli aika rajua monellakin tavalla"

Millaista on näyttelijän työ, Riitta Havukainen? 8:55
Millaista on näyttelijän työ, Riitta Havukainen?

Riitta Havukainen opiskeli Teatterikorkeakoulussa 1982–1986.

Pitkän uran sekä teatterilavoilla että televisioproduktioissa tehnyt näyttelijä Riitta Havukainen jäi vuodenvaihteessa eläkkeelle Helsingin Kaupunginteatterista. Huomenta Suomen haastattelussa lauantaiaamuna vieraillut näyttelijä kertoi, että Helsingin Kaupunginteatterista eläköitymisen myötä hänellä on suunnitteilla tehdä freelancerina muita töitä.

– Kameratöitä, äänikirjoja, jotain, mitä nyt haluan tehdä, hän luettelee.

Havukainen kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1974, ja Teatterikorkeakoulun ovet hänelle aukesivat vuonna 1982. Kahdeksasta välivuodesta näyttelijä vietti neljä yliopistolla opiskellen.

– Opiskelin suomen kieltä ja kirjallisuutta, musiikkitiedettä… Oli siinä kaikennäköistä sivuainetta, hän kertasi ja lisäsi, että yliopisto-opintojen rinnalla hän viihtyi myös ylioppilasteatterissa.

Havukainen pyrki Teatterikorkeakouluun yhteensä kuusi kertaa. Hän oli 27-vuotias päästessään kyseiseen opinahjoon.

Näyttelijän mukaan oli toisaalta hyvä juttu, että Teatterikorkeakoulun ovet avautuivat hänelle vasta 27 vuoden iässä, kun repussa oli jo jonkin verran elämänkokemusta. Hänen lähiopettajanaan nimittäin toimi nyttemmin edesmennyt ohjaaja, kirjailija ja Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori Jouko Turkka.

Turkka muistetaan teatterimaailmassa sekä kiisteltynä että kiiteltynä henkilönä, joka herättää tunteita vielä tänäkin päivänä.

– Olin ihan kiitollinen siitä, että olin jo nähnyt vähän elämää päästessäni hänen opetukseensa, Havukainen totesi.

Havukaisen mukaan Turkan opit näkyvät hänessä vielä tänäkin päivänä.

– Se oli aika rajua monellakin tavalla, ja siinä on puolensa. Monelle se oli liikaa. Veikkaan, että kun minulle oli jo ehtinyt kertymään vähän ikää, niin en siitä niin heivahtanut. Ajattelin, että nyt kun täällä (Teatterikoulussa) olen, niin jumankekka minua ei horjuta mikään, hän muistelee.

Havukainen kuitenkin lisää saaneensa Turkalta myös paljon käyttökelpoista näyttelijäntyön oppia, jota hän käyttää edelleen.

– Yksi arvokas ammatillinen oppi, jonka hän meille antoi, oli pelottomuus. Että eläkää rohkeasti ja pelottomasti. Ei minulla ole tullut eteeni ammatissa sellaista ihmistä, vaikka ohjaajaa, miesgurua, jota olisin pelännyt. Se loi luottamuksen siihen, että minä selviän kaikesta, hän muisteli. 

Yllä olevalla videolla Havukainen kertoo, millaista näyttelijäntyö on.

Lue myös:

    Uusimmat