Esko Kovero valmistui Teatterikorkeakoulusta 40 vuotta sitten – pitkä ura on sekä ottanut että antanut: "Se on kasvattanut minua ihmisenä"

Esko Kovero nimeää taiteilijauransa käänteentekevimmän ja opettavaisimman hetken: "Se oli eräänlainen kokemus" 2:27
Esko Kovero nimeää taiteilijauransa käänteentekevimmän ja opettavaisimman hetken: "Se oli eräänlainen kokemus"

Esko Kovero viettää taiteilijauransa juhlavuotta.

Salatut elämät -studiolla vietettiin keskiviikkona 10. toukokuuta tärkeää juhlapäivää, nimittäin Ismo Laitelan roolista tutun näyttelijä Esko Koveron 40-vuotistaiteilijajuhlaa. Näyttelijälle Salkkarit-työryhmän toimesta järjestetyssä tilaisuudessa kuultiin muun muassa puheita ja kunnianosoituksia sekä nautittiin kakkua ja kuohuvaa.

Outokummusta ponnistava ja nykyisin Tampereella asuva Kovero valmistui Teatterikorkeakoulusta 13. toukokuuta vuonna 1983. Kovero kuvailee Teatterikorkeakouluun pääsemisen olleen hänelle aikoinaan positiivinen shokki.

– Se neljä vuotta oli yhtä juhlaa, hän muistelee MTV Uutisille.

Kovero on tehnyt mittavan uran teatterilavoilla, ja Teatterikorkeakoulusta valmistuttuaan hän työskentelikin reilut 15 vuotta laitosteattereissa. Näyttelijä aloitti teatterityöt Vaasan Kaupunginteatterin lavalta, josta hän suuntasi Turun Kaupunginteatteriin ja sieltä Tampereen Työväen Teatteriin. Uralle on mahtunut erilaisia rooleja laidasta laitaan.

Vuonna 1998 Kovero sai kutsun Salattujen elämien koekuvauksiin, ja loppu on historiaa. Hän on viihdyttänyt suomalaisia Ismo Laitelana jo miltei 25 vuoden ajan, ja mikäli se vain on Koverosta kiinni, niin tulee vielä pitkään viihdyttämäänkin.

Kovero sanoo rehellisesti, että yhtä pitkää uraa sekä teatterilavoilla että päivittäissarjassa ei ihan joka päivä Suomessa tehdä. Ainakaan ilman valtavan kovaa työtä.

– Se, että Salkkareiden tuotantoyhtiö huomioi minut tällä tavalla, antaa minulle hyvän mielen puoleksi vuodeksi, hän hymyilee.

Vuosikymmenten taiteilijaura on sekä ottanut että antanut. Kovero kertoo, että kun hänen lapsensa olivat pieniä, teki hän vielä kuusipäiväistä työviikkoa, jolloin aikaa kotona oleiluun ei liiemmin ollut.

– Olin enemmän teatterilla kuin kotona. Tämä on varmasti kaikille näyttelijöille sama juttu, että se vaihe kasvatusprosessista meni silloin ohi, ja siitä kannan aavistuksen verran huonoa omatuntoa, hän kertaa.

Sen sijaan hän kokee saaneensa valtavan paljon kaikista lukuisista roolitöistään, jotka ovat tarpeen vaatiessa toimineet ikään kuin pakopaikkoina.

– Jos joskus Eskolla on ollut siviilissä murheita, niin on ollut hyvä hypätä toiseen rooliin. Se on toiminut työterapiana. Se on yksi näyttelijäntyön etu, hän sanoo.

Työn parhaisiin puoliin lukeutuvat myös hienot kollegat, joiden kanssa työskentelyä Kovero kuvaa yhteispeliksi, taidepallon heittämiseksi. Molempien osapuolten on heitettävä palloa niin, että toinen saa saa siitä kopin.

– Se on kasvattanut minua ihmisenä, ja toivottavasti myös Eskona, hän hymyilee.

Kovero toivoo, että tulevaisuus toisi tullessaan aurinkoa, lämpöä, jatkuvuutta Salattujen elämien parissa sekä tietysti terveyttä.

– Se alkaa olemaan näillä aamuilla hyvin tärkeä asia. Että saisi vielä olla sellaisessa kunnossa, että päässä pysyisi muutakin kuin hattu, hän kertoo.

Haastattelun lopuksi Kovero lähettää terveiset sille nuorelle Eskolle, joka aikoinaan sai kipinän näyttelijänammattia kohtaan.

– Eteenpäin vaan, niin kuin mummo lumessa. Sinne vain, se on sinun juttusi. Tulet vielä kiittämään tästä neuvosta.

Yllä olevalla videolla Kovero nimeää taiteilijauransa käänteentekevimmän ja opettavaisimman hetken!

Ex-Salkkarit-tähti Venla Saartamo yllätti ruutuisänsä – sai Esko Koveron liikuttumaan suorassa lähetyksessä 2:22
Katso videolta koskettava hetki: Ex-Salkkarit-tähti Venla Saartamo yllätti ruutuisänsä Esko Koveron

Salkkarit-studiolla vietetään Esko Koveron 40-vuotistaiteilijajuhlaa 18:27
Katso koko juhlalähetys: Salattujen elämien työryhmä muisti Esko Koveroa 40-vuotistaiteilijajuhlalla.

Salatut elämät arkisin kello 19.30 MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa! Jaksot katsottavissa viikkoa ennen C Moressa!

Lue myös:

    Uusimmat