Kiirehdi herukkapuskille – sato kypsyi ennätysajassa

Herukkapuskien sato on parhaimmillaan. Lämpöisen alkukesän vuoksi herukat ovat kypsyneet tavallista aikaisemmin koko Suomessa, eikä keräämisen kanssa kannata aikailla.

Tänä vuonna herukat olivat valmiita poimittaviksi jo heinäkuun kolmannella viikolla, kun yleensä sato kypsyy heinä- ja elokuun vaiheessa.

– Erityisesti valkoherukka kypsyi selkeästi aikaisemmin kuin pitkään aikaan. Edes viljelijät eivät muista vastaavaa lähihistoriasta, kertoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton viljelyneuvoja Tuija Tanska.

Valkoherukka menee enimmäkseen teollisuuden tarpeisiin mutta puna- ja viinimarjoja monet haluavat poimia omaan käyttöön. Jos omalla pihamaalla pensaita ei ole, lukuisilla suoramyynti- ja itsepoimintatiloilla ympäri Suomen pääsee keräämään herukoita talven varalle tai vaikkapa mehumaijaan.

Tanskan mukaan tilat hinnoittelevat omat herukkansa mutta torikaupassa litrahinta on heinäkuun lopusta lähtien liikkunut kolmesta eurosta neljään ja puoleen euroon.

Luonnonvaraisia ja itsekeräämiä marjoja saa myydä

Myös metsät tarjoavat elokuussa parasta marjasatoaan. Ahkera poimija kerää muun muassa mustikoita, lakkoja ja vadelmia omaksi tarpeekseen tai jopa myyntiin. Jos luonnonvaraisia marjoja ei poimi työkseen, niitä saa myydä verovapaasti, kunhan marjat ovat itsepoimittuja ja ne myydään ravinnoksi.

Tanskan mukaan entisaikojen kiertäviä marja-autoja ei enää ole mutta luonnonmarjoja voi kaupata toreilla tai tarjota oman paikkakunnan kauppiaalle myyntiin. Verohallinnon mukaan luonnonmarjat voi myydä verovapaasti suoraan myös ravintolalle tai tukkuostajalle.

Verottaja kiinnostuu marjakaupasta silloin, kun kysymyksessä ovat viljellyt marjat tai luonnonmarjoista tehdyt jalosteet, kuten pakasteet, hillot ja survokset. Myös marjojen poiminnasta tai viljellyistä marjoista saatu tulo on veronalaista.

Lue lisää:

MTV3 Makuja:

MTV3 Uutiset:

Kuvat: Colourbox

MTV3 / Mari Mäkinen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja