Verkko on monen linnun loukku – suojaa pensaat näillä keinoilla

Viinimarjapensaiden oksat alkavat olla raskaimmillaan. Herkulliset ja punertavat marjat houkuttelevat pihapiiristä kutsumattomia vieraita, joille verkotetut pensaat voivat koitua kohtaloksi. Paremman mielen puutarhuri saa suojaamalla marjat eläinystävällisin keinoin.

Helposti elämiin takertuvan pensasverkon voi korvata kotitekoisilla pelättimillä. Sellaisiksi sopivat esimerkiksi muovipussista tehdyt värikkäät nauhat tai vanhan videokasetin kela. Nauhat kannattaa sitoa naruun, jonka kiristät kahden tolpan ympärille ja mieluiten mahdollisimman lähelle pensaita. Tuulessa heiluvat nauhat ja niistä pääsevä ääni pitävät rastaat ja muut linnut kaukana.

Valoa heijastavat pinnat sopivat verkon korvikkeeksi. Jos marjapensaiden lähellä on puita, voit ripustaa niihin cd-levyjä, jotka on helppo sitoa naruun ja sen avulla puuhun. Peilienkin käyttäminen auttaa mutta niiden ripustamiseen tarvitset tukevaa narua, jotta ne pysyvät tuulisella säällä paikoillaan.

Kokeile myös pysyvien kehikoiden tekemistä, jos niille on säilytystilaa talven yli. Ohuista rimoista ja katiskaverkosta voi askarrella edulliset verkkokuutiot, jotka voi vuosittain asettaa puskien päälle.

Suojele siiliä luopumalla marjaverkosta

Lintujen lisäksi puutarhan tärkeä apuri eli siili jää helposti pensasverkkoon kiinni. Jos verkkoja kuitenkin haluaa käyttää, ne pitää asentaa oikein ja tarkastaa muutaman kerran päivässä. Tärkeää on verkkojen kiristäminen puskien alle ja reilusti irti maasta, ettei siili eksy siihen. Verkko ei saa jäädä mistään kohdin irralliseksi, sillä muuten siitä tulee ansa linnuille.

Karkota hajuilla

Pelättimiä vierastava voi testata erilaisten tuoksujen asettamista pensaiden lähelle. Hyvä hajupelätin syntyy sillipurkista, joka asetetaan ilman kantta puskien juurelle. Myös apteekista saatavasta hirvensarvisuolasta on koettu olevan hyötyä. Pienikin määrä suolaa pullolliseen vettä tuottaa hajua, jota ihminen ei haista mutta eläin vierastaa.

Lue lisää:

Lähteet: Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto

Kuva: Colourbox, Lehtikuva

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat