Kiinnostava havainto: Kitkarenkailla ajetaan paljon vähemmän kuolonkolareita kuin voisi kuvitella – tässäkö selitys?

Kitkat vai nastat? Näin valitset oikean talvirenkaan 7:47
Nastat vai kitkat? Tässä vastaus ikuisuuskysymykseen.

Ajotavalla on suurempi vaikutus liikenneturvallisuuteen kuin auton alla olevien renkaiden tyypillä.

Renkaat kelin mukaan -kampanja kertoo tiedotteessaan, että nastarenkaat ovat yliedustettuina henkilöautoilla aiheutetuissa talviajan kuolonkolareissa.

Vaikka kitkojen osuus talvirenkaista on noussut kuluneen vuosikymmenen aikana 12 prosentista lähes 20 prosenttiin, oli niiden osuus tarkastelujaksolla tapahtuneista talvikelin onnettomuuksista ainoastaan kuusi prosenttia.

– Kitkarenkaiden osuus talvirenkailla aiheutetuista talvikelionnettomuuksista on vähentynyt selvästi 2000-luvun alkuun verrattuna. Erityisesti ajohallinnan menetyksiin liittyvät tapaukset ovat vähentyneet ajonvakautuksen yleistymisen myötä, tutkiva viestintäkonsultti Jouko Lahti kuvailee kehitystä kampanjan tiedotteessa.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että kitkarenkaiden myönteinen kehitys liittyy niillä varustettujen henkilöautojen ikään ja turvatekniikkaan sekä kuljettajien ajotapaan.

– Ennakoiva ja maltillinen ajotapa on selkeästi talvirengastyyppiä tärkeämpi turvallisuustekijä talviliikenteessä, Lahti painottaa.

Artikkeli jatkuu tilastografiikan alla.

Kitkakuski, ole tarkkana!

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoi vuosi sitten, että turvallisen talviautoilun avaimet ovat laadukkaissa, hyväkuntoisissa ja Suomen oloihin tarkoitetuissa talvirenkaissa, reilussa turvavälissä, riittävän alhaisessa tilannenopeudessa ja ennakoinnissa.

– Kitkarenkailla ajettaessa näiden merkitys korostuu, Vesalainen totesi.

Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon, kun nastarengaskuski vaihtaa kitkoihin? Lue kaikki Vesalaisen vinkit aiemmasta jutustamme.

Lue myös:

    Uusimmat