Sattuuko kitkoilla ajaville enemmän vahinkoja kuin nastakuskeille?

Kitkat vai nastat? Näin valitset oikean talvirenkaan 7:47
Milloin kannattaa valita nastarenkaat ja milloin kitkarenkaat? Katso vastaus videolta.

Leasingautojen vahingoista päätellen talvirenkaan tyyppi ei juurikaan vaikuta vahinkojen määrään.

Suomalaiset ovat perinteisesti olleet nastarengaskansaa, vaikkakin nastattomien renkaiden osuus on kasvussa. Myös työsuhdeautoihin valitaan useimmin nasta- kuin kitkarengas, mutta kummallakin rengastyypillä on silti vankkumattomat kannattajansa.

Leasingautoyhtiö LeasePlan on tutkinut sen omassa autokannassa talviaikaan sattuneita kolareita selvittääkseen, tapahtuuko kolareita enemmän nastoilla vai kitkoilla ajaville kuljettajille.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että kitkarenkailla varustettujen autojen vahinkotilastoissa oli nähtävissä viime talvena pientä suhteellista nousua. Se arvelee syyksi säätä, sillä viime talvena oli talvikelejä useammin kuin esimerkiksi vuotta aiemmin.

Edellisenä talvena kitkarenkailla tapahtui noin 26 prosenttia vahingoista ja nastoilla noin 74 prosenttia. Viime vuonna luvut olivat noin 31 prosenttia ja 69 prosenttia.

– Vahinkojen määrät ovat kuitenkin olleet hyvin suhteessa rengastyypin yleisyyteen. Kitkarenkailla ajettujen vahinkojen osuus kasvaa suurin piirtein samassa tahdissa kuin kitkarenkaitten osuus autokannassa kasvaa, kertoo tiedotteessa LeasePlanin kaupallinen data-analyytikko Anton Holmström.

Uusiin työsuhdeautoihin laitetaan alle aikaisempaa enemmän kitkarenkaita. Etenkin LeasePlanin kautta liisatuissa sähköautoissa kitkat ovat yleinen valinta, sillä nastattomaan vaihtoehtoon päätyy noin joka toinen sähköautoilija. Sen sijaan pakettiautoon valitaan edelleen lähes poikkeuksetta nastarenkaat.

Ennakointi on kaiken A ja O rengastyypistä riippumatta

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistutti viime viikolla, että nastarengas antaa kitkarengasta paremmin kuljettajan tekemiä ennakointivirheitä anteeksi, mutta vain tiettyyn rajaan saakka. 

– Usein kuulee vannoutuneiden kitkarengasihmisten kertovan, että kitkoilla pärjää hyvin, kun ajaa ennakoiden. Näinhän se on, mutta mikään ei estä ennakoimasta samalla tavalla myös nastarenkaiden kanssa, Vesalainen huomautti.

Lähde: LeasePlan

Lue myös:

    Uusimmat