Mainos

Kiina aseistaa merialueitaan – trooppinen riutta muuttui sotilastukikohdaksi: "Poistukaa välittömästi"

Kiina on kasvattanut turvatoimiaan perusteellisesti Etelä-Kiinan merellä. Tiedustelukone kuvasi sotilastukikohdan keinotekoisella saarella.

Yhdysvaltain laivaston tiedustelukone kuvasi Etelä-Kiinan merellä sijaitsevan kehäriutan kokeman muutoksen. Video kuvattiin noin 1 500 metrin korkeudesta syyskuun alussa.

Tiedustelukone lensi kansainvälisessä ilmatilassa, mutta Kiinan viesti oli selvä. Koneen tulisi poistua välittömästi ja pysyä kaukana. Yhdysvallat on tehnyt vastaavia rutiinilentoja vuosikymmenten ajan.

– Poistukaa välittömästi, Kiina varoitti konetta uudelleen ja uudelleen.

Kehäriutta muuntautui sotilastukikohdaksi

Mischief-kehäriutta sijaitsee kiistanalaisilla Spratlysaarilla. Nyt kyseinen kehäriutta on täytetty ja muutettu kiinalaiseksi sotilastukikohdaksi.

Paikalla, jossa uiskenteli vielä viisi vuotta sitten trooppisia kaloja ja kilpikonnia, on nyt tutka-asemia, suojia ilmatorjuntaohjuksille sekä pitkä kiitorata. Tukikohdassa näkyi myös parakkeja, bunkkereita, katoksia lentokoneille. Saaren ympärillä oli ainakin 70 laivaa.

Kiina on muuntanut samaan tapaan ruoppaamalla myös kuusi muuta lähistöllä sijaitsevaa matalikkoa.

Naapurimaat ja Yhdysvallat varpaillaan

Keinotekoiset saaret tukevat Kiinan esittämiä aluevaatimuksia Etelä-Kiinan merellä. Kiinan toimet ja pitkään jännittyneenä jatkunut ilmapiiri ovat saaneet naapurimaat ja Yhdysvallat puolustuskannalle.

Vielä vuonna 2005 Kiinan presidentti Xi Jinping vakuutti, ettei Kiinalla ole aikeita militarisoida Etelä-Kiinan merellä sijaitsevia kiisteltyjä Spratlysaarten riuttoja.


Asevarustelu Etelä-Kiinan merellä on lisännyt jännitteitä Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä.  

1:17

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja