Kiekkopomo uskoo, että pelitauko johtaa lomautuksiin SM-liigassa – "Tämä tuli silmille hyvin nopeasti"

7:03
"Asettaa seurat haastavan tilanteen eteen" – SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen arvelee, ettei lomautuksilta voida välttyä ylimääräisen pelitauon aikana.

Jääkiekon SM-liiga jää ennenaikaiselle joulutauolle, kun pelit keskeytetään 3.–19. joulukuuta välisenä aikana. Seuraavat ottelut otteluohjelmassa ovat joulun jälkeen 26. joulukuuta. SM-liigan hallitus teki päätöksen pelien keskeyttämisesti tiistai-iltana, koska koronarajoitukset estävät pelaamisen lähes kaikilla liigapaikkakunnilla.

Keskeytyspäätöksestä tiedotettiin keskiviikkona. SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen kertoo, että päätös keskeyttämisestä oli yksimielinen, mutta ei helppo.

– Kaikki seurat ymmärtävät tilanteen. Kun alkoi suurin osa paikkakunnista pudota pois, pelaaminen meni mahdottomaksi, Hiltunen sanoo.

– Päätös harmittaa kaikissa seuroissa. Kassavirta ehtyy, mutta kulut juoksevat koko joulukuun. Tyhjille katsomoille pelaaminen ei ole ollut SM-liigassa vaihtoehto koko pandemian aikana.

Voit kuunnella Hiltusen haastattelun kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta.

Hiltunen myöntää, että keskeytyspäätös ajaa jo ennestään vaikeassa taloustilanteessa olevat seurat ahtaalle.

– Erittäin vaikea tilanne. Seuroissa kiinteät kulut, palkat, vuokrat ja areenoihin liittyvät kulut juoksevat koko ajan. Tärket tulot, otteluista tulevat lipputulot ja oheismyynti, jäävät saamatta. Se asettaa seurat kassamielessä haastavan tilanteen eteen.

Osa seuroista on syksyn aikana käynyt yt-neuvotteluita kulujensa sopeuttamiseksi. Muissa seuroissa on päästy henkilöstön kanssa yhteisymmärrykseen palkkojen leikkaamisesta.

Uuden tilanteen edessä seurat saattavat tarvita lisää sopeutustoimia. Hiltusen mukaan lomauttamisilta tuskin vältytään.

– Ei varmasti voida välttyä, mutta en usko, että se on ensimmäinen vaihtoehto.

Joukkueen lomauttamisessa haasteeksi nousee Hiltusen mukaan se, että pelitauko on ainakin alustavasti jäämässä melko lyhyeksi.

Epidemian vuoksi voimassa olevassa nopeutetussa yt-menettelyssä neuvotteluesitys tulee antaa viisi päivää ennen yt-neuvotteluiden alkamista. Itse neuvotteluihin tulee varata vähintään viisi päivää ja lomautus voidaan käynnistää viisi päivää siitä ilmoittamisen jälkeen.

– Lomautusten käyttöönotto vie päiviä. Siinä jää lyhyt aika lomautukselle. Suoraan tauolta pelaamaan tuleminen ei ole ammattilaisurheilussa mahdollista. Ellei sitten tauko veny pidemmäksi, silloin lomautuksesta voisi olla kustannusmielessä hyötyä.

Lomautusten sijaan seuroissa voidaan pyrkiä hakemaan ratkaisuja, joilla lykätään maksuja tulevaisuuteen.

–Voidaan neuvotella maksuja ja mahdollisia palkkojen maksuja eteenpäin, että tältä jaksolta, kun ei ole tuloja, voidaan pienentää menojakin.

Hiltusen mukaan tiukentuneet rajoitukset astuivat voimaan niin nopeasti, ettei seuroissa ehditty valmistautua tilanteeseen.


– Tämä tuli silmille hyvin nopeasti. Seurat eivät olleet varautuneet siihen, että yhtäkkiä rajoitetaan ja kassavirat, jotka oli suunniteltu joulukuulle, tyrehtyvät täysin.

SM-liigan runkosarja ja pudotuspelit pyritään ylimääräisestä tauosta huolimatta pelaamaan täysimääräisenä loppuun saakka. Tämä tarkoittaa sitä, että otteluohjelmaa joudutaan rukkaamaan kovalla kädellä. Samalla sarja tulee venymään pitkälle kevääseen. 

– Mahdollisesti tiivistetään ja pelataan pidemmälle keväälle, mahdollisesti kesäkuullekin.

Juttua muokaatu 2.12. kello 17.36. Tarkennettu yt-prosessin kulkua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja