Kevätsiivouksen aika – näin hyödynnät vanhat vaatteesi

Kevään korvilla vanhat nurkat on hyvä putsata vanhoista, pölyttyneistä vaatteista.

Luonnon herätessä hiljalleen kevääseen, on hyvä päivittää myös oma elämä keväiseksi. Yksi oiva keino toivottaa uusi vuodenaika tervetulleeksi, on vaatevaraston uusiminen. Vanhat, jo käytöstä poistetut vaatteet on hyvä poistaa nurkista kuljeksimasta sinne, missä niille oikeasti on käyttöä.

AVAn kyselyn mukaan suurin osa lukijoista (46 prosenttia) lahjoittaa vanhat vaatteensa hyväntekeväisyyteen. 24 prosenttia lukijoista kiikuttaa vaatteensa kirpputorille, 16 prosenttia antaa ne sukulaisille ja tutuille, ja jopa 14 prosenttia heittää ne roskiin. Useimmiten roskiin heittämisen taustalla on yksinkertaisesti vaatteiden kuluminen loppuun.

– Heitän vaatteet roskiin tai annan pois. Roskiin menevät siksi, koska monasti monet vaatteeni ovat niin mieluisia ja mukavia käytössä, että kirjaimellisesti käytän ne puhki ja aivan loppuun asti. Niistä ei olisi enää kenellekään iloa, kuin korkeintaan matonkuteina. Pois annan yleensä liian suuria vaatteita, jotka ovat venyneet käytössä tai jotka muuten eivät sittenkään olleet hyvät, kertoo AVAn lukija.

Vaatteita ystäville

– Ostan vaatteeni aina kirpputoreilta, minulla on aikaa etsiä laadukkaita. Esimerkiksi uuden veroinen kashmiritakki, hinta yhden euron. Jos en ole pitänyt vaatetta vuoteen, annan sen eteenpäin. En halua tuhlata rahojani halpaan kiinalaiseen krääsään.

Vaatteilla voidaan myös osoittaa arvostusta ystävää kohtaan. Mikä olisikaan ihanampaa, kuin saada omaksi ystäväsi ihana käyttökelpoinen laukku tai takki?

– Minulla on paljon kauniita vaatteita, joita pidetty tosi vähän. Annan niitä vain ystäville, jotka osaavat arvostaa. En anna helmiä sioille, AVAn lukija kertoo.

Suomesta löytyy useita erilaisia vaihtoehtoja vanhojen vaatteiden kierrätykselle. Päätyy vaate sitten tutulle tai tuntemattomalle, antamisen ilosta tulee hyvä mieli kaikille.

– Jos vaate on vielä hyväkuntoinen, niin lahjoitan sen jollekin sukulaiselle, tutulle tai ystävälle. Kirpputorilla myydessä niistä saisi kuitenkin niin vähän, että katson lahjoituksesta olevan enemmän iloa ja hyötyä.

Huonokuntoiset vaatteet hyötykäyttöön

Huonokuntoisistakin vaatteista voi olla hyötyä omassa käytössä.

– Huonokuntoiset laitan siivouksen kautta roskiin. Vanhat t-paidat esimerkiksi ovat oivia siivousrättejä parvekkeen pesussa. Sanko vain täyteen pesuainevettä ja paidan saksin sekaan. Pyyhkäisy ja likainen "rätti" roskikseen.

Toinen AVAn lukija kertoo tekevänsä vanhoista farkuista shortseja tai jopa tyynynpäällisiä, ompelemalla erilaisia paloja yhteen.

– Vanhoista vaatteista saa ainakin erilaisia rättejä kodin ja auton puhdistukseen, tai kuteita mattoihin. Pyrin ostamaan vähän ja kestäviä vaatteita, sillä vaatteiden päätyminen kaatopaikalle on ongelma. Tähän mennessä ei ole tarvinnut heittää roskikseen kuin rikkinäisiä alusvaatteita ja sukkia, mutta nurkat eivät silti ole täynnä vanhoja vaatteita.

Hyödynnä yleiset kevätsiivoukset

Kaupungeissa, erityisesti Helsingissä järjestetään monenlaisia kevättempauksia helpottamaan omien nurkkien siivousprosesseja.

UFF kerää käyttökelpoisia vaatteita, kenkiä ja kodintekstiilejä. Keräystuotoilla tuetaan kehitysyhteistyökohteita Afrikassa ja Intiassa.

Lähetystorit keräävät vaatteita suoraan myymälöihin, keräyslaatikoihin ja lisäksi hakevat hyväkuntoisia tavaralahjoituksia myös kotiovelta. Tuotoilla tuetaan kehitysyhteistyötä.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut kerää lumppua energiajätteeksi, tekstiilit viedään hyväntekeväisyyteen ja myyntiin. Suuri osa uudelleen käytetään Afrikassa.

Myös Martat kerää käytettyjä tekstiilejä kevään korvilla useissa eri pisteissä.

Sosiaalinen media on yksi uusimmista tavoista hyödyntää vaatteiden vaihto ja myynti.

– Annan vaatteeni usein Facebookin kautta eräälle naiselle, jolla on teini-ikäinen tytär. Tiedän heillä olevan hieman tiukkaa silloin tällöin ja haluan auttaa lahjoittamalla vanhoja hyviä vaatteitani hänen tyttärelleen. Olen lahjoittanut hänelle jo ainakin yli 200 euron edestä ihan merkkivaatteitakin, jotka eivät olleet minun mieleeni. Otan myös itse vastaan vaatteita ihmisiltä ja jaan ne sitten eteenpäin. Kierrätys kunniaan!

Facebookissa toimiikin useita kirpputoriryhmiä, ja esimerkiksi Kankaat kiertoon -sivusto Facebookissa toimii käytettyjen kankaiden vastaanotto-, osto- ja myyntisivustona.

Lue myös:

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja