Kevät tekee tuloaan: Nyt on aika huoltaa talvivaatteet!

Kevään tehdessä tuloaan on hyvä muistuttaa mieleen, kuinka talvivaatteen pesu onnistuu kotioloissakin.

Et varmaan halua kaivaa talvivaatteita ensi syksynä varastosta likaisina ja ummehtuneina. Nyt säiden lämmetessä onkin aika suunnata katseet niin talvivaatteiden pesuun ja huoltoon kuin niiden varastoimiseenkin.

Niin untuvatakki, talviasusteet kuin talvikengätkin kannattaa huoltaa puhtaaksi ja viedä sitten kellariin tai muuhun varastoon odottamaan säiden kylmentymistä.

Huolto voi kenties tuntua tarpeettomalta, kun olet sullomassa vaatteita pois näköpiiristä, mutta kiität taatusti itseäsi ensi talvena, kun saat vetää jalkaasi huippukuntoiset talvikengät tai yllesi puhtaan talvitakin. 

Osaatko pestä untuvatakin?

Untuvavaate kannattaa pestä säännöllisesti, sillä lika latistaa untuvaa, jolloin kuohkeus katoaa. Noudata ensisijaisesti vaatteessa olevaa pesuohjetta. Erityisesti ennen talvivarastoon laittoa kannattaa untuvatakki pesaista puhtaaksi, jotta ensi talven koittaessa se odottaa käyttöä taas puhtaana ja käyttökelpoisena.

Tee näin: Käännä vaate nurinpäin, sulje vetoketjut ja tarranauhat ja poista mahdolliset turkissomisteet. Käytä untuvalle tarkoitettua pesuainetta tai nestemäistä pesuainetta, mutta vain kolmasosa normaalista annostuksesta. Älä käytä huuhteluainetta.

Laita vaate kasteltuna koneeseen, täytä kone vain puolilleen. Pese vaate 30 asteessa, jos mahdollista, valitse koneesta lisähuuhteluohjelma ja linkoa vaate täydellä teholla mahdollisimman kuivaksi. Jos untuvassa tuntuu vielä normaalin pesun jälkeen olevan pesuainejäämiä, huuhtele ja linkoa vaate uudelleen.

Kuivaa vaate kuivausrummussa miedossa lämpötilassa tai ilmavasti esimerkiksi henkarilla. Henkarilla kuivatessa tulee untuvavaatetta pöyhiä monta kertaa kuivauksen aikana, jotta kaikki kosteus haihtuu untuvista ja untuvan kuohkeus palaa ennalleen.

Kuivauksen jälkeen pöyhi vaatetta siten, että untuvat asettuvat tasaisesti oikeille paikoilleen.

Huolla myös kengät

Puhdista ja huolla myös talvikengät ennen kesäsäilytystä. Näin lisäät kenkiesi elinikää.

Nahkakenkien puhdistus kannattaa aloittaa pyyhkimällä ne kasviöljyyn kastetulla kankaalla. Mokkakenkien puhdistukseen puolestaan kannattaa käyttää niille tarkoitettua mokkaharjaa.

MUISTA: Pese myös pipot, hanskat ja muut asusteet ennen talvivarastointia! Lika ehtii pinttyä vaatteisiin kevään ja kesän aikana, joten ne kannattaa ehdottomasti säilöä puhtaina.

Jos kengissä on suolatahroja, pääset niistä eroon viinietikan ja veden seoksella. Sekoita yhteen yksi osa viinietikkaa ja yksi osa lämmintä vettä ja kostuta puhdas liina seoksessa. Hankaa sitten nahka- ja mokkakenkäsi hellävaroen puhtaaksi. Jos kenkäsi ovat erityisen herkät, voit kokeilla seoksen sopivuutta ensin huomaamattomaan kohtaan.

Anna kenkien kuivahtaa ja viimeistele sitten sopivalla nahanhoitoaineella. Nahkakenkien kyllästämiseen käy paremman puutteessa kasviöljy, mutta mokkakengille öljykäsittely ei sovi.

Ennen kuin viet kengät vintille, täytä ne vielä sanomalehdellä tai kenkämuoteilla. Tämä auttaa kenkiä säilyttämään mallinsa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja