Kevään merkit saivat mökinostajat liikkeelle viime vuotta innokkaammin

Paikoin varhaiset kevätilmat ovat saaneet mökinostajat ja myyjät viime vuotta innokkaammin liikkeelle, kertovat kiinteistönvälittäjät. Kiinteistönvälittäjille tehdyn kyselyn mukaan mökkikauppa on paitsi varhaistunut, ostajia on myös viime kevättä selvästi enemmän liikkeellä. Siitä huolimatta ilman omaa rantaa olevien kohteiden ja lomakeskusmökkien hintojen uskotaan laskevan.

Viime kesänä myymättä jääneiden mökkien patouman toivotaan tänä kesänä purkautuvan. Viitteitä toivomuksen toteutumisesta on jo saatu, sillä SKV Kiinteistönvälityksen välittäjilleen tekemän kyselyn mukaan loma-asuntojen kysyntä on huomattavasti viime kevättä vilkkaampaa. Mökkikauppa on lähtenyt käyntiin erityisesti alueilla, missä kevään merkit ovat olleet jo pitkään ilmassa.

– Kauppa alkaa käydä, koska viime vuonna jarrutettiin, arvioi SKV Turun toimiston paikallisjohtaja Pirkko Paatelo.

Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan viime vuonna myytiin yhteensä 12 300 loma-asuntoa, joka on kuusi prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Vapaa-ajanasuntojen kysyntä noudattaa edelleen viime vuosina tutuksi tullutta trendiä. Mökin tulee olla modernein mukavuuksin varustettu kakkoskoti ison vesistön rannalta. Toisaalta tiukka taloustilanne on saanut monet myös tinkimään toiveistaan, kunhan se näkyy pulitettavassa hinnassa.

– Kysyntä kohdistuu nyt selvästi aikaisempaa edullisempiin kohteisiin, kertoo Äänekoskella vapaa-ajan kohteita välittävä arviointipäällikkö Jarmo Berg.

– Halvemmat kohteet vetävät yhä paremmin, myötäilee kiinteistönvälittäjä Kari Sormunen Joensuusta.

Rannattomien mökkien hinnat laskuun

Hyvin alkavasta keväästä huolimatta kiinteistönvälittäjät uskovat, että erityisesti ilman rantaa olevien kohteiden ja lomakeskusasuntojen kauppamäärät tulevat hieman laskemaan viime vuodesta. Tämä näkyy myös näiden kohteiden hinnoissa, joiden povataan tällä myyntikaudella laskevan.

Sen sijaan rantakohteiden kaupan uskotaan pysyvän ennallaan tai jopa nousevan. Enemmistö kyselyyn vastanneista kiinteistönvälittäjistä arvioi myös, että rantaan rajoittuvien tonttien kysyntä vilkastuu aiemmista vuosista.

Ostajia houkuttelee rantatonttien hintojen lasku. Maanmittauslaitoksen tilaston mukaan kaava-alueiden rantatonttien hinnat tulivat viimevuonna kuusi prosenttia ja haja-alueiden rantatontit 12 prosenttia alaspäin aiemmasta vuodesta.

LUE MYÖS:

(MTV LIFESTYLE – DESKI)

Lue myös:

    Uusimmat