Suunnitteilla mökkikauden avaus? Tarkista nämä asiat ensivisiitillä!

Koko talven käyttämättömänä ja kylmillään seissyt mökki ei välttämättä ole kevään koittaessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ennen. Vuoden 2013 mökkiläiseksi valittu Jouko Taskinen kertoo millaiset asiat kannattaa tarkistaa kevään ensimmäisen mökkireissun yhteydessä, ja mitä ei saa tehdä.

Vantaalaisella Jouko Taskisella on kaksi kesämökkiä, toinen Jaalalla ja toinen Vääksyssä. Eläkkeelle jäänyt rakennusinsinööri kertoo käyneensä mökillä tämän vuoden puolella kahdesti.

– Kyllä ne mökkikäynnit alkavat keväällä tihentymään. Varmaan toukokuun tienoilla, äitienpäivän jälkeen alamme viettämään enemmän aikaa vuoron perään molemmilla mökeillä, Taskinen kertoo.

Taskisen mukaan talven jälkeen mökillä kannattaa kierrellä ympäriinsä, ja tarkistaa, onko talven aikana syntynyt jonkinlaisia vaurioita.

– Katolle pitää tietysti katsella. Usein vesirännit katolla ovat tukkeutuneet, kun sinne on talven mittaan mennyt kaikenlaisia roskia, ja ne pitää sitten puhdistaa, Taskinen sanoo.

Älä imuroi jyrsijöiden papanoita!

Mökin sisätiloissa hiiret ja muut jyrsijät saattavat tehdä talvisin monenlaista tuhoa.

– Sisällä voi odottaa hävityksen kauhistus, jos hiiret ovat mellastaneet siellä. Ne tekevät joskus hirveätä jälkeä, varsinkin jos mökkiin on unohtunut ruokatarvikkeita, ja ne ovat saaneet syödäkseen, Taskinen kertoo.

Taskinen muistuttaa, että eläinten jätösten korjaamisessa täytyy olla varovainen.

– Ensimmäinen siivous pitäisi tehdä niin, että ottaa papanat varovasti pois harjalla. Jos jätöksiä alkaa putsaamaan pölyimurilla, niin jätöksissä olevat virukset tulevat pölynimurien suodattimien läpi. Pölynimuri puhaltaa ne tehokkaasti ympäri hengitettäväksi, Taskinen sanoo.

Tarkista sähköjohtojen ja laitteiden kunto

Jyrsijät voivat syödä mökillä myös sähköjohtoja, niin ulkona kuin sisällä. Sähkölaitteiden ja niiden johtojen kunto pitäisikin aina tarkistaa mökille ensi kertaa mentäessä.

– Ulkona sähkötolpasta alas tuleva johto voi olla jyrsitty rikki. Jos sähkövikoja huomaa, niin niitähän ei saa itse mennä sorkkimaan, vaan pitää kutsua sähkömies paikalle, Taskinen muistuttaa.

Älä käynnistä elektroniikkaa heti

Mökki on talven jälkeen usein sisältä hyvin kostea. Tästä syystä elektronisia laitteita ei kannata laittaa päälle heti mökille mentäessä.

– Mökki kannattaa lämmittää ensin niin, että se kuivuu sisältä, ennen kuin laittaa laitteet päälle, Taskinen kertoo.

Mökillä olisi hyvä tarkistaa myös vesi- ja viemärijärjestelmä kunto. Pakkanen ja routa ovat saattaneet vaurioittaa niitä.

– Jos vesijohtoja ei ole muistettu tyhjentää syksyllä, tai ne eivät ole muista syistä tyhjentyneet, niin ne voivat olla sitten halki pakkasen ansiosta, sanoo Taskinen.

Tee perusteellinen siivous

Taskisen mukaan kevään ensimmäiselle mökkireissulle kannattaa ottaa mukaan normaalit siivousaineet ja -välineet, sillä mökissä on syytä heti alkuun tehdä perusteellinen siivous.

– Matot ja vuodevaatteet kannattaa tuulettaa ulkona. Pesu ja tuulettaminen on tärkeätä, jotta saadaan mökistä kosteus pois, Taskinen toteaa.

Taskinen on itse menossa mökkeilemään seuraavan kerran luultavasti huhtikuun puolessa välissä.

– Kyllä siellä mökillä hommaa riittää, työleirihän se tavallaan on, sanoo Taskinen ja naurahtaa.

Muita mökillä tarkistettavia asioita:

– Testaa toimivatko palohälyttimet. Vaihda tarvittaessa patterit hälyttimiin.

– Millaisessa kunnossa savuhormit ja tulisijat ovat? Onko ilmestynyt halkeamia talven aikana? Kutsu tarvittaessa paikalle nuohooja.

– Poista kaivoon kertynyt liete, puunjuuret ja muut kaivoon kuulumattomat asiat.

– Tarkista laiturin kunto.

Lähteet: Jouko Taskisen haastattelu, omakotiliitto.fi/kouvolanvaa

Jenni Ahola, jenni.ahola@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat