Mainos

Keskusta vaatii hallitusta vastuuseen virheellisistä tiedoista

Keskustan eduskuntaryhmä vaatii hallitukselta tiedonantoa liikennehankkeista ja niiden rahoituksesta. Hallituksen pitää oikaista eduskunnalle annetut virheelliset tiedot.

– Keskusta ei ole hakemassa syyllisiä ja marttyyreitä, vaan kysymässä miten yhdessä sovittujen liikennehankkeiden rahoitus voidaan järjestää, keskustaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen sanoi eduskunnassa.

Puolue ei vielä tässä vaiheessa halua päättää äänestetäänkö tiedonantokeskustelun päätteeksi koko hallituksen vai liikenneministeri Merja Kyllösen (vas) luottamuksesta.

Tiilikainen haluaa hallitukselta vastaukset siihen, miten Suomen taloudelle ja työllisyydelle ratkaisevat liikennehankkeet etenevät. Tiilikainen vaatii myös tietoa siitä joudutaanko suunnitelmia karsimaan.

Eilen liikenneministeri Merja Kyllönen kertoi eduskunnassa, että tämän hallituskauden liikennehankkeista puuttuu pahimmillaan rahaa 150 miljoonaa. Syylliseksi Kyllönen nosti Liikenneviraston entisen pääjohtajan Juhani Tervalan, joka on Kyllösen mukaan harhauttanut ministeriötä ja koko hallitusta virheellisillä laskelmillaan.

Keskusta myös ihmettelee Kyllösen lausuntoja liittyen seuraavan hallituskauden liikennesuunnitelmiin.

– Ministeri viime viikon kyselytunnilla värikkäin sanakääntein sanotui irti itsetilaamastaan uudelleenarvioinnnista ja listauksesta. Tarkoittaako tämä sitä, että 2016 vuoden jälkeisista suurten liikennehankkeita uudelleenarvioinnista on luovuttu.

Tiilikainen vaatii myös vastausta siihen, missä liikennepoliittisen selonteon virheet on tehty.

– Onko yksittäiset hankkeet suunniteltu virheellisesti? Onko kustannusarvioita tietoisesti vedätetty ylöspäin tai alaspäin? Ovatko virheet sittenkin tapahtuneet silloin kun, ministeriö on alkanut sovittaa tiehankkeita hallituksen talouskehykseen?

Keskusta epäilee virheiden tapahtuneen nimenomaan hallituksen ja ministerin työskentelyssä, kun on pohdittu rahojen riittävyyttä.

– Se on ministeriön vastuulla, mutta toki tässä on epäilyksiä koko suunnitteluketjusta.

Valiokunnassa tiedettiin jo syyskuussa rahapulasta

Liikenneviraston entinen pääjohtaja kertoi jo syyskuussa valtiovarainvaliokunnalle, että suunnitellut tiehankkeet eivät mahdu kehyksiin. Tiilikainen kysyy pakottiko julkinen kohu ministerin kertomaan rahasotkusta.

– Miksi ministeri vasta kaksi kuukautta myöhemmin kertoi asiasta? Aikoiko hallitus lainkaan informoida eduskuntaa virheellisistä tiedoista.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd) mukaan kevään kehysriihessä on katsottava, voidaanko liikennehankkeet toteuttaa aiotulla aikataululla ja laajuudella. Urpilainen pitää rahasotkua hyvin valitettavana. Valtiovarainministeri kommentoi liikennejupakkaa Brysselissä.

Katso Eeva Lehtimäen juttu (Seitsemän uutiset 21.11.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.