"Hätäinen vastahyökkäys" kostautui – Ukraina menetti arvokkaita Abrams-tankkeja, kuvat todistavat

Ukraina on menettänyt yhteensä kymmeniä länsimaiden lahjoittamia taistelupanssarivaunuja.

Menetettyjä yhdysvaltalaisia Abrams-taistelupanssarivaunuja käytettiin "hätäiseen vastahyökkäykseen" Avdiikan suunnassa, kirjoittaa Maasotakoulun Panssarikoulun johtaja, everstiluutnantti Mika Mäenpää viestipalvelu X:ssä. Venäjä valloitti Avdiikan kaupungin helmikuussa ja on jatkanut alueella hyökkäyksiä koko alkuvuoden.

Sanavalinnat eivät kuitenkaan ole Mäenpään mukaan arvostelua, vaan tiivistelmä saksalaislehti Frankfurter Rundschaun jutusta. Saksalaislehden artikkelissa on kuva yhdestä tuhoutuneesta Abrams-vaunusta, jonka kohtalo on dokumentoitu poikkeuksellisen tarkasti.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi maaliskuussa videon, jossa kaksi tiettävästi FPV-dronea iskee Abramsia vastaan, joka raporttien mukaan oli jo tuossa vaiheessa miehistölleen käyttökelvoton ja täten hylätty.

Video näyttää silmämääräisesti tarkasteltuna olevan peräisin samasta tilanteesta, josta myös Frankfurter Rundschau julkaisi kuvan toisesta kuvakulmasta.

Ei ilmatorjuntaa

Everstiluutlantti Mäenpää huomauttaa artikkelin perusteella, ettei Abramsseja tuettu ilmatorjuntapanssareilla, kuten Gepardeilla, joita Ukrainalla on käytössään. Gepardit ovat osoittautuneet tehokkaiksi dronejen tuhoajiksi. 

Taistelupanssarivaunujen puutteellista suojaamista ja tukemista on ihmetelty läpi Ukrainan sodan. Everstiluutnantti Mäenpään lisäksi ukrainalaisten taktista osaamista ovat kritisoineet useat muutkin suomalaisupseerit ja muut länsiasiantuntijat. Myös Venäjän sodankäyntitaitoa, erityisesti taistelupanssarivaunujen osalta, on toistuvasti moitittu.

Lisää panssarisodankäynnin ongelmista voi lukea alla olevista linkeistä.

Jälleen myös nähtiin, että länsimaiset panssarivaunut ovat venäläisvaunujen tapaan haavoittuvaisia ylhäältä tulevaa uhkaa vastaan. Vaunujen ohutta kattopanssaria vastaan iskevät dronejen lisäksi esimerkiksi modernit panssarintorjuntaohjukset.

Huomioitavaa kuitenkin on, että jälleen kerran FPV-droneja vaikutettiin käytettävän jo valmiiksi vaurioituneita panssarivaunuja vastaan. Vaunusta paetessaan miehistö jättää usein panssarin luukut auki, mikä osaltaan mahdollistaa kevyiden räjähteiden tehokkaan käytön tankkeja vastaan.

Ukraina menettänyt kymmeniä Abramsseja ja Leopardeja

Ukraina on menettänyt tiettävästi ainakin viisi Yhdysvaltojen lahjoittamasta 31 Abrams-tankista, listaa kuvamateriaalin perusteella kalustotappioita laskeva Oryx. Ensimmäiset Abrams-vaunut saapuivat Ukrainaan viime syyskuussa, jolloin Ukrainan viime kesän vastahyökkäys oli käytännössä jo ohi.

Sen sijaan vastahyökkäykseen ehtivät osallistua saksalaisvalmisteiset Leopard 2 -taistelupanssarivaunut, joiden miinanraivausversioita Suomi lahjoitti Ukrainalle. Leopard 2 -vaunuja Ukraina on menettänyt 32, mukaan lukien kolme miinanraivaajaa. Luku sisältää sekä tuhoutuneet, vaurioituneet että hylätyt tankit.

Ukraina ei ole tiettävästi saanut länsimailta uusia moderneja taistelupanssarivaunuja sitten viime syksyn. Sen sijaan länsimaat ovat toimittaneet rintamalle ainakin Leopard 1 -tankkeja, joiden valmistus aloitettiin jo 1960-luvulla.

Harvinaista videokuvaa: Ukraina jakoi videon Leopardista taistelussa 2:31

Tältä näyttää Leopard 2A6 taistelussa – Ukrainan armeijan syyskuussa julkaisema video on väitetysti kuvattu Etelä-Ukrainassa. Kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat