Venäjällä ongelma sodasta palanneiden ex-vankien kanssa: Tappaneet kymmeniä ihmisiä

Vankiloista sotimaan värvätyt vangit korostuvat väkivaltarikostilastoissa sodasta kotiutumisen jälkeen.

Ukrainasta palanneet venäläissotilaat ovat syyllistyneet satoihin vakaviin rikoksiin, kertoo riippumattoman venäläisuutissivusto Vertskan raportti.

Toimittajat keräsivät tiedot yhteensä 84 väkivaltaisesta rikoksesta, joissa tekijänä oli Ukrainan rintamalta palannut sotilas.  

Kuolonuhreja oli yhteensä 107 ja vakavia loukkaantumisia yli 100. Henkirikoksista 55 olivat murhasyytteitä, 18 tappo- tai kuolemantuottamussyytteitä, ja lisäksi liikennerikokset olivat johtaneet 11 kuolemaan.

Kahdessa tapauksessa entiset sotilaat olivat houkutelleet alaikäisiä käyttämään huumeita, mikä oli johtanut kahden alaikäisen kuolemaan.

Yli puolet näistä väkivaltaisten rikosten tekijöistä oli vankiloista värvättyjä vankeja, jotka oli armahdettu heidän palveltuaan rintamalla. Loput olivat sopimussotilaita tai tavallisia varusmiehiä. 

Useimmat ex-vangeista olivat ennen sotaan lähtöään taparikollisia, jotka oli tuomittu useista rikoksista.

Myös New York Times kirjoitti huhtikuun alussa entisten vankien korostuvan väkivalta- ja seksuaalirikostilastoissa rintamalta paluun jälkeen.

Maaliskuussa riippumaton venäläismedia Meduza uutisoi 35-vuotiaasta venäläissotilaasta, joka työskentelee nykyään lasten parissa opettamassa lapsille kouluissa "patriotismia". 

Hänet oli aiemmin tuomittu murhasta ja häntä on syytetty lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja raiskauksista.

Venäjän asevoimien arvioidaan värvänneen yli 10 000 vankia sotimaan Ukrainassa. Houkuttimena on käytetty rahapalkkiota ja armahdusta palveluksen jälkeen.

Venäläissotilaiden syytetään murhanneen siviilejä miehitetyssä Hersonissa

Meduzan mukaan kaksi Venäjän asevoimien palveluksessa olevaa sotilasta on pidätetty ainakin neljän siviilin murhasta miehitetyn Hersonin alueella.

Venäläislehti Kommersantin mukaan toinen pidätetyistä sotilaista on useista murhista ja huumerikoksista aiemmin tuomittu mies.

Lehden mukaan sotilaat murhasivat neljä siviiliä Podo-Kalinovkan ja Abrikosovkan kylissä, mukaan lukien Abrikosovkan miehityshallinnon johtajan Lyubov Tymchakin.

Tiedot uhrien määrästä vaihtelevat. Venäläisen uutistoimisto RIA Novostin mukaan pidätettyjen epäillään olevan osallisena seitsemään murhaan.

Miesten kerrotaan polttaneen useita taloja Hersonissa peitelläkseen rikostensa jälkiä. Kommersantin mukaan miehet kuuluivat 144. moottoroituun kivääriprikaatiin, mutta asevoimien lähde on kiistänyt tämän RIA Novostille.

Ukraina saamassa Yhdysvalloilta pitkän kantaman ohjuksia 7:23
Katso myös: Ukraina saamassa Yhdysvalloilta pitkän kantaman ohjuksia – Venäjään alettu suhtautumaan entistä vakavammin.

Lue myös:

    Uusimmat