Postin tulos painui, kun kulutus laski – Sanoman ja Nesteen tulokset kasvoivat

Monet yritykset ovat tänään ilmoittaneet torstaina liiketuloksistaan. Keskon vertailukelpoinen liikevoitto laski heinä-syyskuussa 208 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 243 miljoonasta. Myös vertailukelpoinen liikevaihto laski 2,7 prosenttia ja oli 2,95 miljardia. Samoin Postin ja SRV:n liikevaihto laski. Sanoman ja Nesteen tulokset puolestaan kasvoivat.

Kesko alensi samalla näkymiään tälle vuodelle. Yhtiö ennakoi nyt, että vertailukelpoinen liikevoitto on 680–730 miljoonaa euroa, kun aiempi odotus oli, että se olisi 680–760 miljoonaa. Kesko ennakoi, että toimintaympäristö pysyy haastavana myös ensi vuonna, mutta että liikevoitto pysyy siitä huolimatta hyvällä tasolla.

Päivittäistavarakaupassa Kesko odottaa kannattavuuden pysyvän vakaana ensi vuonna ja inflaation hidastuvan. Näkymät ovat sitä vastoin heikommat rakentamisen ja talotekniikan kaupassa ja Kesko ennakoi, että lasku jatkuu myös ensi vuonna.

–  Suhdanne vaikuttaa eniten uudisasuntorakentamiseen, mutta muussa talonrakentamisessa, korjausrakentamisessa sekä infrarakentamisessa laskun ennakoidaan olevan pienempää. Suhdanteen ennakoidaan kääntyvän paremmaksi vuonna 2025, Kesko ennakoi nyt.

Pääjohtaja Mikko Helander kiitti tulosta hienoksi suoritukseksi haastavassa markkinassa. Päivittäistavarakaupassa K-ruokakauppojen myynti kasvoi 3,6 prosenttia ja etenkin Citymarketien myynti on ollut kasvussa.

–  Päivittäistavarakaupassa hinnan merkitys on edelleen suuri, mutta premium-tuotteiden kysyntä on alkanut elpyä, Helander noteerasi tiedotteessa.

Rakentamisen ja talotekniikan kannattavuus heikkeni, mutta pysyi yhä hyvällä tasolla.

–  Suhdannevaihtelut kuuluvat rakentamiseen ja matalasuhdanne vaikuttaa nyt etenkin uudisasuntorakentamiseen, jonka osuus rakentamisesta on 20–30 prosenttia. Pidemmällä tähtäimellä rakentamisen ja talotekniikan kaupan tulevaisuuden näkymä on kuitenkin positiivinen, Helander sanoi.

Autokaupassa Kesko kasvatti myyntiään kaikissa liiketoiminnoissa ja nosti markkinaosuuttaan käytettyjen autojen kaupassa.

Mediayhtiö Sanoman operatiivinen tulos kasvoi

Mediayhtiö Sanoman operatiivinen liikevoitto oli heinä–syyskuussa 179,4 miljoonaa euroa. Tulos kasvoi 21 prosenttia vuodentakaisesta. Yhtiön liikevaihto oli 580,3 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua 13 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Sanoman mukaan oppimateriaaliliiketoiminnan liikevaihtoa kasvattivat muun muassa Espanjassa ja Puolassa käynnissä olleet opetussuunnitelmauudistukset. 

Sen sijaan Sanoman medialiiketoiminnan liikevaihto notkahti hieman pääasiassa mainosmyynnin laskun takia.

SRV ennakoi markkinaolosuhteiden pysyvän haastavina

Rakennusyhtiö SRV kampesi heinä-syyskuun operatiivisen liikevoittonsa 4,6 miljoonan euron edestä positiiviseksi, mutta ennakoi, että rakentamisen markkinaolot pysyvät haastavina vielä pitkään. Liikevaihto laski 147 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 187 miljoonasta.

Toimitusjohtaja Saku Sipola totesi katsauksessaan, että asuntorakentamisen kysyntä on lähes pysähtynyt ja kiinteistösijoituskysyntä voimakkaasti heikentynyt nopean korkojen nousun seurauksena.

SRV:llä on kuitenkin etunaan vahva tilauskanta, joka vahvistui päättyneellä neljänneksellä 39 prosenttia verrattuna viime vuoteen.

Neste kohensi tulostaan

Nesteen vertailukelpoinen käyttökate vahvistui heinä-syyskuussa 1 047 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 979 miljoonasta. Samalla uusiutuvien tuotteiden vertailukelpoinen myyntimarginaali nousi 912 dollariin tonnilta oltuaan vuosi sitten 732 dollaria.

Toimitusjohtaja Matti Lehmus totesi katsauksessaan, että tulosparannus johtui etenkin uusiutuvien tuotteiden tuloksesta, joka parani noin 40 prosenttia, vaikka Singaporen uuden tuotantolinjan käynnistyminen viivästyi.

Yhtiön liikevaihto laski 5,97 miljardiin viime vuoden 6,58 miljardista.

Kulutuksen vähäisyys laski Postin tulosta

Posti Groupin liikevaihto laski noin 6 prosenttia heinä-syyskuussa ja oli 372 miljoonaa euroa. Taustalla oli suurelta osin kuluttajien vähentyneestä kulutuksesta seurannut kuljetusten määrän lasku.

Yhtiön kannattavuus kuitenkin parani, ja oikaistu liikevoitto nousi noin 20 miljoonaan euroon viime vuoden 13 miljoonasta.

Toimitusjohtaja Turkka Kuusiston mukaan Posti on pystynyt edelleen parantamaan tuotannon toimintatehokkuutta ja hallitsemaan kustannuksia.

Posti kohensi näkymiään kuluvalle vuodelle ja ennakoi, että oikaistu käyttökate on edellisvuoden tasolla. Aiempi oletus oli, että käyttökate laskisi.

Verkkokauppa- ja jakelupalveluissa kannattavuus parani edellisvuodesta, mutta liikevaihto laski. Liikevaihtoa painoi taloustilanne, joka piti ostovoiman alhaalla ja heikensi volyymikehitystä, Kuusisto toteaa.

Epävarmuuden odotetaan jatkuvan loppuvuonna etenkin Ruotsissa, missä kuluttajien ostovoimaa nakertavat kruunun heikkous ja korkeat korot. Kuusiston mukaan näkymät ovat kuitenkin pitemmällä tähtäimellä hyvät.

–  Jatkamme strategiamme mukaisen kasvun hakemista ja näemme verkkokaupan markkinapotentiaalin Pohjoismaissa jatkuvan positiivisena pitkällä aikavälillä, Kuusisto sanoo tiedotteessa.

Posti odottaa, että postivolyymin lasku jatkuu edelleen.

Sekä Metsä Groupin liiketulos että -vaihto laskivat

Metsä Groupin vertailukelpoinen liiketulos oli heinä–syyskuussa 51 miljoonaa euroa. Tulos laski vuoden takaisesta 87 prosenttia. Liikevaihto oli 1,5 miljardia euroa, jossa oli laskua 17 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat