S-ryhmä ja Kesko jatkavat Maraboun suklaan myymistä muiden boikoteista huolimatta

Suomalaiset S-ryhmä ja Kesko jatkavat Maraboun suklaan myymistä vähittäistavarakaupoissaan muiden boikoteista huolimatta. Molemmat yhtiöt perustelevat päätöstään STT:lle sillä, että juuri Maraboun tuotteita ei valmisteta Venäjällä. Marabou valmistaa tuotteet Ruotsissa.

Marabouta on boikotoitu ympäri Pohjoismaita, koska tuotemerkin omistava Mondelez International jatkaa toimintaansa Venäjällä Ukrainan sodasta huolimatta. Mondelezin tuotemerkkejä ovat Maraboun lisäksi muun muassa Oreo, Digestive ja Toblerone.

S-ryhmä ei myy Venäjällä valmistettuja tuotteita, vaan ne ovat poistettu S-ryhmän myymälöistä jo kevättalvella 2022. S-ryhmän toimipaikoissa myytävät Maraboun tuotteet on valmistettu Ruotsissa, Saksassa ja Belgiassa.

– Meillä myytäviä Mondelezin tuotteita ei valmisteta Venäjällä. Olemme käyneet aiheesta keskustelua Mondelezin Suomen maaorganisaation kanssa ja tuoneet näkemyksemme esiin kriittisestä suhtautumisesta liiketoimintaan Venäjällä, kertoo päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho SOK Marketkaupan ketjuohjauksesta.

Yhtiö ottaa kantaa myös tavarantoimittajien toimintaan Venäjällä.

– Kannustamme tällaiseen kriittiseen suhtautumiseen kaikkia tavarantoimittajiamme, joilla on tai on ollut liiketoimintaa Venäjällä. Osa tavarantoimittajista on jo Venäjän hyökkäyssodan alettua Ukrainassa päättänyt muun muassa liiketoiminnan päättämisestä Venäjällä, investointien päättämisestä Venäjälle tai esimerkiksi tuotannon supistamisista, Päällysaho kertoo.

S-ryhmä muodostuu alueosuuskaupoista ja SOK-yhtymästä.

Myöskään Kesko ei kertomansa mukaan myy Venäjällä valmistettuja tuotteita tai venäläisistä raaka-aineista valmistettuja tuotteita. Mondelez-tuotteiden merkitseminen kaupoissa on ollut keskusteluissa Keskolla, mutta tähän ei ole toistaiseksi ryhdytty.

– Olemme käyneet tilannetta ja suomalaisten kuluttajien palautetta läpi sekä Mondelez Suomen että Euroopan johdon kanssa. Samalla olemme varmistaneet, että K-ruokakaupoissa myytävät Mondelezin tuotteet valmistetaan muualla kuin Venäjällä. Yhtiö ei ole kansallisten tai kansainvälisten pakotepäätösten kohteena, kertoo Keskon päivittäistavaratoimialan tavarakaupan johtaja Harri Hovi.

Jääkiekkoliitto jatkaa yhteistyötä

Marabou-boikoteista ovat Suomessa ilmoittaneet ainakin VR, Tallink Silja, Viking LinesekäIkea. Aftonbladetin mukaan Ruotsissa boikottiin ovat lähteneet esimerkiksi lentoyhtiöt SAS ja Norwegian sekä Ruotsin valtion rautatieyhtiö SJ. Myös Ruotsin jalkapalloliitto arvioi yhteistyötään Mondelezin kanssa.

Lisäksi Ruotsissa kaupat, kuten ICA, ovat kiinnittäneet hyllyihinsä kylttejä, joissa on esimerkiksi tiedotettu, että Maraboun omistava Mondelez on Ukrainan mustalla listalla.

Suomen jääkiekkoliitto puolestaan jatkaa yhteistyötä Mondelezin kanssa vedoten siihen, ettei Mondelez Finlandilla ole Venäjälle yhteyksiä, kertoo liiton myynti- ja markkinointijohtaja Lassi Rönkkönen STT:lle.

Juhannusviikolla Marabouta koskeva boikottikohu otti Ruotsissa uusia kierroksia, kun Maraboun tehtaalla Upplands Väsbyn kunnassa oli maanantaina 19. kesäkuuta pommiuhka, uutisoivat muun muassa ruotsalaismediat TV4 ja Aftonbladet. Poliisi vahvisti Ruotsin yleisradiolle SVT:lle, että se oli tehtävällä laittomaan uhkaukseen liittyen, mutta ei tarkentanut, mistä yrityksestä oli kyse.

Emoyhtiö: Venäjän liiketoiminnasta itsenäistä

Yhdysvaltalainen Mondelez aikoo erottaa toimintansa Venäjällä muusta liiketoiminnasta ennen vuoden loppua, yritys kertoo verkkosivuillaan. Se ei kuitenkaan tarkoita liiketoiminnan lopettamista tai myyntiä, vaan sitä, että Venäjän liiketoiminnasta tulee itsenäistä.

Mondelez perustelee liiketoiminnan jatkamista Venäjällä muun muassa sillä, että se on vastuussa päivittäisten elintarvikkeiden toimittamisesta tavallisille ihmisille. Yritys kokee myös olevansa vastuussa työntekijöistään ja tavarantoimittajistaan. 22. kesäkuuta julkaistun tiedotteen mukaan Mondelezin säätiö lahjoittaa 15 miljoonan dollarin humanitaarisen apupaketin Ukrainaan.

Ukrainan kansallisen korruptionvastaisen viranomaisen NACP:n laskelmien mukaan Mondelez International olisi maksanut Venäjälle veroja yli 61 miljardin dollarin verran. Tätä boikottiin lähteneet yritykset eivät halua tukea.

Sekä suomalaiset että ulkomaiset yhtiöt ovat lopettaneet tai vähentäneet liiketoimintojaan Venäjällä sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajan hyökkäyksen Ukrainaan viime vuoden helmikuussa. Esimerkiksi Fazer, Valio ja Paulig vetäytyivät Venäjän markkinoilta jo samana keväänä.

Lue myös:

    Uusimmat