Kesän suuret urheilutapahtumat saivat ministeriltä rohkaisevan lupauksen – sanamuoto jättää silti ilmaan tärkeitä kysymyksiä

Tulevan kesän suurimpiin urheilutapahtumiin lukeutuvien Suomen MM-rallin ja yleisurheilun Paavo Nurmi -kisojen järjestäjät suhtautuvat varovaisen toiveikkaasti elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) väläyttämään mahdollisuuteen erillisestä tapahtumatakuusta.

Lintilä kertoi keskiviikkona MTV Uutisille, että nyt lausuntakierrokselle lähtevän yritysten kustannustuen kolmannen kierroksen jälkeen suunnitteilla on myös kustannustuki nelonen, jossa huomioitaisiin paremmin väliinputoajiksi tukijärjestelmässä joutuneiden tapahtumien avustaminen.

Kesätapahtumien suunnittelutyö on jo tässä vaiheessa vuotta täydessä käynnissä, mutta niiden järjestämismahdollisuuksista ei ole pitkittyneen koronapandemian takia mitään takeita.

Ministeri Lintilän mukaan hallitus on ottamassa huomioon tapahtumien avuntarpeen myöhemmin tarkemmin linjattavassa kustannustuki nelosessa.

– Tähän tullaan sorvaamaan mukaan tapahtuma-alalle tapahtumatakuu. Mikäli on aiheutunut kuluja ja tapahtuma sitten peruuntuukin rajoituksista johtuvista syistä, niin tapahtumajärjestäjä voisi saada takuun, Lintilä kommentoi.

Lintilän mukaan asiaa valmistellaan myöhemmin yhdessä tapahtuma-alan kanssa, ja tuen myöntämisen kriteerit tarkentuvat valmistelun yhteydessä.

Tapahtumatakuu ainakin rohkaiseva ajatus

Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, kuinka pitkään päätöksenteko kustannustuki nelosesta ja sen yhteyteen suunnitellusta tapahtumatuesta venyy. Tuen kolmattakaan kierrosta ei ole vielä käynnistetty, joten vaarana on, että kesätapahtumien järjestäjät saavat mahdollisesta tuesta tiedon melko myöhäänkin keväällä.

Kesän suurten urheilutapahtumien järjestäjät ovat kuitenkin varovaisen toiveikkaita. Suomen MM-rallia järjestävän AKK Motorsportin toimitusjohtaja Riku Bitter kuuli suunnitelmista tosin vasta MTV Urheilun kysyttyä asiasta.

– Totta kai se tuntuu hyvältä, että jotenkin näitä asioita huomioidaan, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa, niin se on vähän sitten toinen asia. Niin kuin tiedetään, niin tapahtumien kanssa on moni muukin toimija ollut lirissä, Bitter sanoo.

Viime kesältä MM-rallin lisäksi muitakin isoja moottoriurheilutapahtumia, kuten ratamoottoripyöräilyn Moto GP -osakilpailun perumaan joutunut AKK Motorsport keskittyy vielä toistaiseksi helmikuun lopun MM-talvirallin järjestelyihin ja suuntaa vasta sen jälkeen huomionsa tulevaan kesään.

Turussa järjestettävän yleisurheilun Paavo Nurmi Gamesin toimitusjohtaja Jari Salonen kuuli niin ikään suunnitelmista vasta keskiviikkona.

– Ajatushan kuulostaa sinänsä ihan hyvältä, ja ylipäänsä kustannustukijärjestelmän muotoutuminen tilanteisiin paremmin sopivaksi, niin sitähän tässä on vuosi toivottu, Salonen toteaa.

Salonen arvioi, että maalis-huhtikuun vaihde on kesätapahtumien suhteen aikaa, jolloin ratkaisuita täytyy jo alkaa tehdä. Viime vuonna Paavo Nurmi Games päätti jo maaliskuussa siirtää oman ajankohtansa kesäkuulta elokuulle, mikä osoittautui jälkikäteen fiksuksi vedoksi.

– Olimme aika onnekkaita. Näin jälkikäteen voi sanoa, että olimme hyvällä tavalla ennakoivia. Teimme hyvin aikaisessa vaiheessa siirtopäätöksen, emmekä jääneet odottelemaan, Salonen sanoo.

Tänä vuonna pelivaraa siirtämiselle on vähemmän, mikäli Tokion kesäolympialaiset pystytään suunnitelmien mukaan järjestämään heinäkuussa.

Mikä on riittävä syy perua?

Tapahtumatakuussa on kuitenkin asioita, joista Paavo Nurmi -kisojen toimitusjohtaja Jari Salonen kaipaa vielä lisätietoa.

Lintilä totesi, että takuulla voitaisiin kattaa järjestelyistä syntyneitä kuluja, jos tapahtuma joudutaan perumaan rajoituksista johtuvista syistä. Tämä muotoilu sulkisi tälläkin kertaa ulkopuolelleen tulonmenetykset, joita tyhjille katsomoille järjestettävästä kisatapahtumasta aiheutuisi ja jättäisi myös epäselväksi sen, mikä on riittävän painava syy perua tapahtuma.

– Probleemaksihan muodostuu sitten se, jos syntyy joku akateeminen keskustelu siitä, että kuka teki päätöksen peruttaa ja oliko se siinä tilanteessa ihan välttämätön, Salonen huomauttaa.

Hän muistuttaa, että urheilutapahtumalle saattaa olla tilausta ja välttämätön syy viedä kisat läpi vaikka ilman yleisöä. Yksi tällainen seikka on esimerkiksi televisiointi ja sen tuomat velvoitteet.

– Haluan kuitenkin uskoa sillä tavalla tukien tarkoitukseen, että jos takuusta puhutaan, ei jäisi enää epäselväksi, onko järjestäjä tehnyt perumisen oikeasti pakosta ja on sitä kautta oikeutettu tukeen vai olisiko voinut kuitenkin ajaa päätöksen pidemmälle, jolloin tuki vaikuttaakin vain jonkin sortin omalta päätökseltä ottaa rahat riskin sijasta. Tämän tyyppisissä tapahtumissa on se riski olemassa.

– Pelkkä peruuntumistuki ei riitä, vaan siinä pitäisi olla harkintamahdollisuus, jos kisat kuitenkin osoittautuvat välttämättömäksi järjestää, Salonen linjaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja