Yrittäjille on tulossa huhtikuussa kolmas kustannustuki ja neljäs kierros tapahtumia varten on valmistelussa – myös yksinyrittäjät voivat hakea

Moni pienyritys pettyi jäätyään ilman uutta korona-avustusta – tällainen on Valtiokonttorin myöntämä kustannustuki 4:10
Monet pienyritykset pettyivät viime vuonna, kun kustannustukihakemuksia hylättiin. Nyt kriteereitä korjataan.

Kustannustukilakiin ehdotetaan muutoksia, jotta tukea voitaisiin myöntää entistä joustavammin erityisesti pienyrityksille ja yksinyrittäjille. Yksinyrittäjätuki on jatkossa osa kustannustukea.

Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee seuraava lakiesitystä kustannustuesta, jolla autetaan yrityksiä selviämään koronapandemian aiheuttamien talousvaikeuksien yli.

Lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnan käsittelyyn maaliskuun alussa, ja yritykset voisivat hakea tukea huhtikuussa Valtiokonttorista.

– Tavoitteena on tukea entistä joustavammin sekä isoja että pieniä yrityksiä ja yksinyrittäjiä. Kaikkien alojen yritykset voivat hakea tukea. Selvitämme parhaillaan myös mahdollisia tapoja tukea tapahtuma-alaa erikseen, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriö selvittää tukimuotoa, joka sopisi tapahtuma-alalle, ja samalla arvioidaan tarvetta kustannustuen mahdolliselle neljännelle hakukierrokselle.

Kustannustuen kolmas hakukierros olisi tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on koronapandemian vuoksi pudonnut yli 30 prosenttia viime marraskuusta helmikuun loppuun, kun sitä verrataan vastaavaan ajankohtaan vuosina 2019–2020.

Yrityksen oman liikevaihdon lisäksi arvioidaan yrityksen toimialan liikevaihdon laskua, kuten aiemmillakin hakukierroksilla.

Jos toimialan liikevaihto on laskenut vähintään 10 prosenttia tukikaudella, yritys voi hakea kustannustukea ilman lisäperusteluja, jos muut tuen ehdot täyttyvät. Valtiokonttori voi edelleen myöntää tukea harkinnanvaraisesti myös niille yrityksille, jotka eivät kuulu tiettyyn toimialaan.

Lakiluonnoksen mukaan jatkossa tukea maksettaisiin vähintään 2 000 euroa, vaikka yrityksen tuki jäisi laskennallisesti alle kyseisen summan. Näin tukea voisivat saada aiempaa useammat pienyritykset ja yksinyrittäjät, jos muut tukiehdot täyttyvät.

Valmistelussa on lisäksi myös neljäs kustannustuki, joka toisi mukanaan niin sanotun tapahtumatakuun.

– Mikäli on aiheutunut kustannuksia, ja tapahtuma sitten peruuntuukin rajoituksista johtuvista syistä, tapahtumanjärjestäjä voisi sitten saada takuun tälle. Tätä me tulemme valmistelemaan yhdessä tapahtuma-alan kanssa, ja kriteeristö tarkentuu valmistelun yhteydessä, Lintilä kertoo MTV Uutisille.

Käytännössä vaikkapa musiikkifestivaalien tai urheilutapahtumien järjestäjät voisivat siis kesällä saada valtiolta rahaa, jos tapahtumia joudutaan koronan takia vielä perumaan.

Yksinyrittäjät paremmin mukaan

Yksinyrittäjät ja pienyritykset ovat aiemminkin voineet hakea kustannustukea, mutta edellisillä hakukierroksilla on havaittu, että pienimpien, alle 70 000 euron vuosiliikevaihdon yritysten kustannustukihakemuksista on hylätty yli 80 prosenttia.

Pääsyy tukihakemuksen hylkäykselle on ollut tuen jääminen laskennallisesti alle 2 000 euron alarajan.

Jotta yritys voisi hakea kustannustukea, sillä täytyy olla Y-tunnus. Vaatimuksena on myös, että yrityksellä on tukikaudella hyväksyttäviä kustannuksia vähintään 2 000 euroa. Jatkossakaan ei olisi alarajaa sille, mikä tukeen oikeutetun yrityksen liikevaihdon tulee olla.

Yksinyrittäjille oli aiemmin erillinen tukimuoto kunnilta. Kunnat myönsivät yksinyrittäjätukea 97 miljoonaa euroa, mikä oli noin 38 prosenttia tukeen varatusta 250 miljoonasta eurosta. Tukea myönnettiin 48 665 yksinyrittäjälle. Kunnilta haettava yksinyrittäjätuki on jo päättynyt eikä se jatku.

Tuen enimmäismäärä kasvaa, mikä vastaa erityisesti isojen yritysten tarpeisiin. Yritys voisi saada tukea miljoona euroa, kun aiemmilla hakukierroksilla yläraja on ollut 500 000 euroa.

Kustannustuki on yrityksille suoraa tukea, jota ei tarvitse maksaa takaisin. Tuki olisi edelleen korvaus yrityksen joustamattomista kustannuksista ja palkkamenoista, mutta sillä ei korvata liikevaihdon laskemista.

Lue myös:

    Uusimmat