Toim. Kaisa Torkkeli
Keäskurpitsasato on tänä vuonna todella runsas. Tässä muutama vinkki kesäkurpitsaruoaksi ja säilöntään.
Kesäkurpitsa-omena broileriwokki
n. 350 g broilerisuikaleita
2 rkl (seesami)öljyä + 2-3 tl currya
1 kesäkurpitsa + 4 mangoldin lehteä tai 2 kesäkurpitsaa
2 sipulia
1 omena
3 valkosipulin kynttä puristettuna
2 rkl soijaa tai osterikastiketta
1 dl omenamehua
2 tl ohratärkkelystä
tuoretta korianteria ja kesäkurpitsan kukkaa
Kuumenna öljy wokissa ja kuumenna currya kuumassa öljyssä hetki, jotta maut irtoavat. Ruskista broilerisuikaleet muutamassa erässä curryöljyssä.
Halkaise kesäkurpitsa ja poista siemenet lusikalla. Leikkaa kesäkurpitsa noin 1 cm leveiksi viipaleiksi. Leikkaa sipulit myös ohuiksi viipaleiksi ja mangoldi reiluiksi paloiksi. Halkaise omena ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi.
Lisää vihannekset wokkiin muutamassa erässä. Kypsennä noin 2 minuuttia välillä sekoitellen. Mausta valkosipulilla ja soijalla. Sekoita tärkkelys omenamehun joukkoon ja lisää kuumalle pannulle ohuena norona. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää lopuksi tuoretta korianteria ja koristele kesäkurpitsan kukalla. Tarjoa esim. täysjyväriisin kanssa.
Kesäkurpitsa chutney
3-4 (reilu kilo) kesäkurpitsaa
2 sipulia
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
1 sitruunan raastettua kuorta
0,5-1 tuore punainen chili suikaleina
2 tl suolaa
2 dl hunajaa
2 dl valkoviinietikkaa
Leikkaa kesäkurpitsat esimerkiksi monitoimikoneella ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna mausteet, hunaja ja valkoviinietikka kattilassa. Lisää kesäkurpitsa- ja sipulisuikaleet. Keitä noin 40 minuuttia ilman kantta välillä sekoittaen. Lusikoi chutney kuumiin puhtaisiin lasitölkkeihin. Sulje kannella ja säilytä viileässä. Chutney on parhaimmillaan muutaman päivän säilytyksen jälkeen ja säilyy suljetuissa purkeissa viileässä useita kuukausia.