Kesäkurpitsareseptit suolaisen ja makean nälkään

Kasvimailta ja kaupoista saa nyt tuoretta, kotimaista kesäkurpitsaa. Loihdi vihreästä vihanneksesta herkullisia aterioita tai säilö maut talven varalle.

Kotimaiset Kasvikset ry:n mukaan Välimeren alueelta kotoisin olevat kesäkurpitsat nähtiin Suomessa ensimmäisen kerran jo 1600-luvulla. Varsinainen kaupallinen tuote kesäkurpitsasta kasvoi maassamme kuitenkin vasta 1970-luvulla, jolloin vihreät vihannekset ilmestyivät vähittäiskauppojen hevi-tiskeille. Vaikka kesäkurpitsaa käytetäänkin aktiivisesti jo monissa kotikeittiöissä, suomalaisten innostus vihanneksen hyödyntämiseen on edelleen vaatimatonta verrattuna esimerkiksi Välimeren maihin.

Kesäkurpitsa sopii mainiosti niin risottojen, vokkien, lasagnen, keittojen kuin piirakoidenkin ainekseksi. Suolaisten herkkujen lisäksi kesäkurpitsaa voi käyttää myös jälkiruoissa ja esimeriksi Amerikassa sitä hyödynnetäänkin aktiivisesti myös leivonnassa. Kesäkurpitsasta voi loihtia helpolla ohjeella vaikka hilloa, joka saa makeutta omenoista. Näin saat helposti säilöttyä kesäkurpitsaa talven varalle. Kokeile Dansukkerin ohjetta:

Omena-kesäkurpitsahillo

500 g happamia omenoita
500 g kesäkurpitsaa
1 sitruunan mehu
500 g (6 dl) Hillosokeria (Dansukker)

Pese omenat ja kesäkurpitsat. Poista omenista siemenkota. Raasta omenat ja kesäkurpitsa hienoksi raasteeksi kattilaan. Lisää sitruunasta puristettu mehu. Kuumenna.

Lisää hillosokeria vähitellen ja keitä 15–20 minuuttia. Anna hillon jäähtyä noin 20 minuuttia. Tölkitä kuumiin lasitölkkeihin. Maistuu liha-, kana- ja riistaruokien kanssa ja miksei vaniljajäätelön makua täydentävänä lempeän raikkaana hillona.

Resepti: Ruokatoimittaja Inga Aaltonen / Dansukker

Makea kesäkurpitsapiirakka

Kesäkurpitsa sopii makeisiin leivonnaisiin porkkanan lailla. Kokeile makeaa kesäkurpitsapiirakkaa, joka saa yllensä tuorejuustoisen kuorrutteen.

200 g kesäkurpitsaa
150 g Pirkka meijerivoita tai leivontamargariinia
3 Pirkka kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
3 1/2 dl Pirkka vehnäjauhoja
1 1/2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1 dl maitoa

Kuorrutus:
1 tlk (250 g) Pirkka maitorahkaa
1 (180 g) Pirkka Kevyt maustamatonta tuorejuustoa
1 1/2 dl tomusokeria
1 - 2 rkl sitruunanmehua
2 tl sitruunan raastettua kuorta

Koristeeksi:
koristerakeita

Vaihe 1: Raasta kesäkurpitsa hienoksi raasteeksi. Sulata rasva ja anna sen hieman jäähtyä.

Vaihe 2: Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.

Vaihe 3: Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kesäkurpitsaraaste ja rasva taikinaan. Lisää myös jauhoseos ja maito vuorotellen taikinaan. Vältä turhaa sekoittamista.

Vaihe 4: Levitä taikina voideltuun (halkaisija 30 cm) piirakkavuokaan. Paista 200 asteessa 20 - 25 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä.

Vaihe 5: Sekoita kuorrutuksen ainekset keskenään ja levitä pohjan päälle. Koristele halutessasi koristerakeilla. Piirakka mehevöityy jääkaapissa ja säilyy useita päiviä.

Resepti: Ruokakesko

Syksyn suolaiset kesäkurpitsareseptit

Muista, että kasvimaalla kasvavasta kesäkurpitsasta voi itse hedelmän lisäksi hyödyntää myös kukat! Kokeile herkullisia kesäkurpitsareseptejä, klikkaamalla reseptin nimeä siirryt reseptisivulle:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat