Kesä on tietöiden kulta-aikaa: Katso listalta, osuvatko pahimmat tietyöt juuri sinun mökkimatkallesi

0:55
Miten tietyöt näkyvät huoltoasemilla? Näin työntekijät toimivat kohdatessaan pahantuulisia asiakkaita

Kalenteri pyörähti tällä viikolla virallisesti kesäkuun puolelle, ja sehän tarkoittaa tietysti kesälomia, mökkimatkoja, juhannusreissuja ja mitäs muutakaan, kuin tietöitä. Missä päin Suomea kärvistellään tänä kesänä ruuhkissa ja kenen mökkimatkalle osuvat juuri ne ikävimmät tie- ja siltatyöt? 

Kesä on tunnetusti tietöiden kulta-aikaa, joten MTV:n Viiden jälkeen -ohjelma selvitti viisi eri tieosuutta, joilla autoilijoilta voidaan kaivataan tänä kesänä pitkää pinnaa. Väyläviraston kunnossapito-osaston johtaja Magnus Nygård lohduttaa, että tietyöt tehdään pääasiassa kuitenkin yötyönä, jolloin ne haittaavat mahdollisimman vähän autoilijoita.

Valtatie 3 välillä Nurmijärvi-Hämeenlinna

Huonoja uutisia kaikille pääkaupunkiseudun ja Tampereen väliä ajaville: yhdellä ehkä Suomen vilkkaimmista tieosuuksista, eli valtatiellä 3, on tänä kesänä useampia tietöitä Nurmijärven ja Hämeenlinnan välillä. 

Valtatie 6 välillä Utti-Taavetti

Seuraava koetinkivi tulee sitten eteen elokuussa Utin ja Taavetin välillä valtatiellä 6. Siellä päällystetään tämän kesän pisin yksittäinen osuus, 33 kilometriä ajorataa.

Valtatie 22 välillä Oulu-Muhos

Jatketaan pitkillä päällystystöillä, eli valtatiellä 22 Oulun ja Muhoksen välillä on edessä 22 kilometriä asfaltointia. Ajomatka Oulusta Kajaaniin saa siis pienen hidasteen tänä kesänä. 

Valtatie 7, Suomenkylän sillan korjaus

Teiden päällystämisestä siirrytään siltatyömaahan, sillä valtatiellä 7 Porvoossa, Suomenkylän sillalla on odotettavissa sillankorjaustöitä tälle kesälle. Jos pääkaupunkiseudulta lähtee ajelemaan Kotkaan päin, tyssää matka aika nopeasti siltatyömaalle. 

Valtatie 10 välillä Forssa-Tammela

Yksi päällystyö tehdään osuudella, joka saattaa kuulostaa pieneltä, mutta varmasti koettelee sellaisten hermoja, jotka haluaisivat esimerkiksi Hämeenlinnan suunnasta saariston rengasreitille. Valtatiellä 10 Forssan ja Tammelan välillä päällystetään tietä noin 20 kilometrin verran tänä kesänä.

Puhelin pois, aikataulu kuntoon

Nygårdin mukaan tietöitä tehdään kesäisin, koska olosuhteet ovat silloin otolliset. Tämä saattaa suututtaa autoilijoita, mutta Nygård muistuttaa, että tietyöt näkyvät yleensä autoilijoiden aikatauluissa lähinnä yksittäisinä minuutteina.

Ajomatkoilla on silti hyvä huomioida työmaat jo etukäteen. Lisäksi autoilijoiden on kiinnitettävä ajaessaan huomiota poikkeuksellisiin järjestelyihin ja niiden asettamiin ajonopeuksiin.

– Voi olla, että siellä tulee vähän yllättäviäkin olosuhteita. Huomion kiinnittyminen muuhun, esimerkiksi kännykän räpläämiseen ei ole ollenkaan hyvä asia.

Nygårdin mukaan alkukesä on pitänyt sisällää jo pari onnettomuutta, jossa autoilijat ovat ajaneet kovalla vauhdilla suoraan törmäysvaimentimeen, joka suojelee tietyömaalla työtä tekeviä henkilöitä muulta liikenteeltä.

– Kyllä pitää seurata liikennettä, eikä kiinnittää huomiota muihin asioihin.

Juttua tarkennettu vt3:n osalta 4.6.2021 klo 7.34: Tietöitä tehdään molempiin suuntiin eikä vain pk-seudulta Tampereella päin, kuten aiemmin tekstistä saattoi ymmärtää. 

11:44

Turhauttaako mökkimatkaa hidastavat tietyöt? Katso videolta asiantuntijan vinkit liikenteeseen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja