Kertausharjoitukset kolminkertaistuvat viime vuosista – “Kova työ saada osaaminen takaisin”

Puolustusvoimien reserviläisille järjestettävät kertausharjoitusmäärät yli kolminkertaistuvat viime vuosien tasoon nähden. 

Niinisalon Pohjankankaalla raikaavat tällä viikolla reserviläisten rynnäkkökiväärit. Puolustusvoimien vuoden suurin reserviläisharjoitus kokoaa noin 2 000 taistelijaa kertaamaan varusmiespalveluksessa opittuja taitoja. 

Mättäällä männyn vieressä keltaisten joukkojen asemia puolustava Toni Kainulainen kertoo tunnelman tuntuvan varsin aidolta.

– Kyllä tämä tarpeeksi aidolta tuntuu. Alkaa jännittää pikkuhiljaa, mies myöntää naureskellen vastapuolen hyökkäystä odotellessa. 

Aitouden tunnetta lisäävät taisteluissa käytettävät kaksipuoliset taistelusimulaattorit.

Järjestelmä kerää jokaiselta taistelijalta kaikki liikkeet, laukaukset ja ratkaisut, jotka eteen tulevat. Harjoituksesta saatavaa dataa seurataan komentokeskuksesta, jossa tiedot kootaan yhteen palautetta ja oppimista varten.

– Tämä mahdollistaa meille uudentyyppisen ja kattavan keinon kerätä tietoja ja ottaa tehdyistä ratkaisuista opiksi, harjoituksen komentaja prikaatikenraali Pekka Toveri kertoo.

Laserliivit ja lähettimet pitävät huolen myös siitä, että harjoituksessa ei vain kävellä lompsita selkäsuorana vaan edetään taistelun mukaisella tavalla.

– Muutoin kaveri osuu helposti, ja järjestelmä kertoo taistelijalle tämän kuolleen, Toveri sanoo.

Toiminnan tason palautus

Puolustusvoimissa toiminnan tasoa on ryhdytty palauttamaan laihojen vuosien jälkeen. Reserviläisten harjoituksiakin pystytään toteuttamaan nyt laajempina joukkokokonaisuuksina. 

Viimeisenä kolmena vuotena kertausharjoituksiin osallistuvien määrä on jäännyt alle 5 000:n. Tänä vuonna kokonaismäärä nousee 18 000 kertaajaan. 

Toisaalta 2000-luvun alkuvuosiin verrattuna määrissä ollaan vielä noin puolessa. Puolustusvoimissa ollaankin oltu huolissaan osaamisen tason säilymisestä. Maavoimien komentaja myöntää, että kyse on myös uskottavuudesta.

– Kieltämättä se aiheuttaa huolta myöskin sinne uskottavuuspuolelle eli siinä mielessä tämä tason palautus on tärkeä. Ymmärrämme myös, että tässä on nyt kova työ saada se osaaminen laajemmin takasin. Vuosiahan ei sinällänsä saada takasin mitkä menetettiin, maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Seppo Toivonen sanoo. 

Reserviläisille kiitosta

Toivosen mukaan laajemmissa, Niinisalon harjoituksen tapaisissa, kokonaisuuksissa harjoittelu on tärkeää.

– Siellä on monia osa-alueita, jotka näyttäytyy vasta sitten kun tullaan laajempiin joukkoharjoituksiin.

Komentaja antaa reserviläisille kiitosta harjoitusasenteesta.

– Kyllä on ollut hieno nähdä reserviläisiä, jotka ovat innolla lähteneet mukaan. Osa on kotiutunut puolitoista vuotta sitten, osalla taukoa on ollut kymmenenkin vuotta,mutta silti samalla innolla tullaan.

Noin neljännes kutsutuista reserviläisistä hakee harjoituksista vapautusta. Toivonen toivoo yrityksiltä suopeaa suhtautumista ja puolustuksen kokonaisedun laittamista edelle.

– Ymmärrämme, että voi olla työesteitä, voi olla sairastumisia, joten kaikki eivät pääse osallistumaan. Olemme kuitenkin tyytyväisiä tämän vuoden tulokseen, maavoimien komentaja Seppo Toivonen sanoo. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja