Mainos

Kerro kerro kännykkä, mitä autossani oikein tapahtuu?

Tänään kokeilussamme on henkilöauton tietojärjestelmän lukemiseen suunniteltu kotimainen OBDAutoDoctor-mobiilisovellus.

Kyseessä on älypuhelimille ja tabletkoneille suunniteltu diagnostiikkaohjelmisto, jonka avulla voidaan lukea ajon aikana auton valvontajärjestelmän antamia tietoja moottorin ohjausyksiköltä.

OBD-liitäntä löytyy nykyään kaikista henkilöautoista. OBD-mittaus suoritetaan esimerkiksi katsastuksen yhteydessä, ja sen avulla selvitetään autossa esiintyviä mahdollisia virhetilanteita.

Tamperelaisen Creosysin kehittämä ohjelmisto on saatavilla Android-, Symbian- ja MeeGo-käyttäjille. Sovelluksesta on olemassa myös Windowsin työpöytäversio. Creosysin perustaja Riku Pelander kertoo MTV3 Uutisille, että parhaillaan sovelluksesta kehitetään myös Windows Phone 8 -versiota.

Sovellus tarvitsee kaverikseen adapterimokkulan

OBDAutoDoctor-diagnostiikkasovelluksen käyttämiseksi on hankittava ensin erillinen OBD-adapteri, joka lähettää ajoneuvon antamat tiedot langattomasti Bluetoothin kautta älypuhelimelle tai tabletkoneelle.

Adaptereita löytyy useilta eri valmistajilta, ja niiden hintahaitari liikkuu muutamasta kymmenestä eurosta pariin sataan euroon.

OBDAutoDoctorista on saatavilla ilmainen, mutta ominaisuuksiltaan rajoitettu versio, jolla pääsee kokeilemaan ohjelmiston toimivuuden oman auton kanssa ennen ostopäätöstä. Kattavampia tietoja tarjoava maksullinen versio maksaa Googlen Play-kaupassa noin kymmenen euroa.

"Kaikki lähti liikkeelle käytännön tarpeesta"

Pelander kertoo, että OBDAutoDoctorin kehitys sai kipinän omakohtaisesta tarpeesta:

- Kaikki lähti liikkeelle, kun useita vuosia sitten autoni mittaristoon syttyi varoitusvalo. Halusin selvittää mistä vika johtui, mutta tarjolla ei ollut kuitenkaan sellaista OBD-mittaussovellusta, jota itse halusin. Niinpä aloin suunnitella omaa sovellusta, Pelander kertoo.

3,5 vuoden ja tuhansien työtuntien uurastuksen jälkeen Creosys on kehittänyt sovelluksestaan versioita useille eri alustoille ja jatkokehitys on edelleen käynnissä.

Pelander kertoo, että eniten käyttäjiä sovelluksella on Suomessa ja Yhdysvalloissa.

Siisti ja selkeä käyttöliittymä

Latasimme Nexus 7 -tablettiin OBDAutoDoctorin maksullisen version ja lähdimme testiajolle selvittämään, minkälaista tietoa saamme ajon aikana.

Sovelluksen käyttöliittymä on miellyttävän oloinen ja helppokäyttöinen. Vikakoodien lukemisen lisäksi sovelluksesta löytyy erillinen OBD-vikakooditietokanta.

OBD (On-Board Diagnostics)

Testiajomme kannalta mielenkiintoinen osio on Sensors & Monitors -valikko, joka antaa ajon aikana reaaliaikaista tietoa auton toiminnasta.

Tuettujen sensorien lista riippuu siitä, mitä tietoja auto kykenee tarjoamaan. Sovelluksessa on myös virtuaalinen mittaristo, josta löytyy tällä hetkellä nopeusmittari ja kierroslukumittari.

Adapterin käyttö on omalla vastuulla

Muutama tärkeä huomio ennen kuin kytkemme Bluetooth-adapterin kiinni ajoneuvoomme:

Ensinnäkin monet OBD:n välittämät sensoritiedot vaativat käyttäjältään perehtymistä asiaan, jotta niiden merkityksiä ymmärtää. Vikakoodien nollailu ei ole viisasta, jos ei ymmärrä autonsa toimintaa.

Lisäksi on syytä huomioida, että OBD-adapterien ja -sovellusten käyttäminen tapahtuu omalla vastuulla!

Pelander kertoo kuulleensa tapauksesta, jossa OBD-mittalaitteeseen liitetyn ajoneuvon varoitusvalot syttyivät päälle ja samalla myös ohjaustehostin kytkeytyi pois päältä. Ongelma oli korjaantunut, kun auto sammutettiin ja sen jälkeen käynnisti uudelleen.

Omankin testailumme yhteydessä auton mittaristoon syttyi pariin otteeseen huoltovalo sekä turvatyynyn varoitusvalo, kun adapterin ja mobiililaitteen välisen bluetooth-yhteyden kytki päälle. Valot kuitenkin sammuivat, kun auton käynnisti uudestaan.

Kattavat ominaisuudet auton toiminnan tarkkailuun

Auton vikakoodien lukemisen ja nollaamisen lisäksi OBDAutoDoctorilla pystyy lukemaan kymmeniä moottorinohjausyksikön raportoimia tietoja.

Bluetooth-yhteys muodostuu nopeasti adapterin ja laitteen välille. Sovelluksen yläreunassa oleva punainen valo syttyy vihreäksi, kun yhteys on muodostettu.

Kytkettyämme sovelluksen testiautomme järjestelmään ruutuun aukeaa useita sensorivaihtoehtoja, jotka antavat tietoa esimerkiksi polttoainejärjestelmästä, moottorin kuormituksesta, jäähdytysnesteen lämpötilasta, kaasuttimesta, moottorin kierrosluvusta ja nopeudesta.

Halutessaan kaikki mahdolliset sensoritiedot voi valita kerralla, jolloin ne näkyvät jatkuvasti päivittyvässä listauksessa. Tiedonsiirto kuitenkin hidastuu, mitä enemmän tarkkailtavia sensoreita on samanaikaisesti käytössä. Tästä huolimatta tiedot päivittyvät melko nopeasti, vaikka kaikki sensorit olisi valittu samanaikaisesti tarkkailuun.

Jokaisen sensorin tietoa voi myös erikseen seurata graafisen käyrän avulla. Myös käyrä piirretään näytölle reaaliajassa. Esimerkiksi kierroslukua kuvaava käyrä poukkoilee jatkuvasti kaasujalan polkiessa kierroksia koneeseen.

Ohjelmisto sisältää myös ominaisuuden, jonka avulla sekä bensiini että dieselajoneuvon polttoaineen kulutus lasketaan siinäkin tapauksessa, että auto ei tietoa itse kerro.

Monien sensoritietojen seuraamiseen ajon aikana kannattaa kuitenkin pyytää kaveri apuun, sillä tietojen tuijottaminen ja ajaminen samaan aikaan ei edistä ajoturvallisuutta.

OBDAutoDoctorin visuaalisesti näyttävin osio on virtuaaliset nopeus- ja kierroslukumittarit, jotka toimivat täysin auton omien mittareiden mukaisesti. Nexus 7 -laitteella mittarien numerointi näytti valitettavasti menevän jostakin syystä sekaisin, eivätkä numerot olleet oikeilla kohdillaan. Tässä olisikin ilmeisesti pienen ohjelmistopäivityksen paikka. Samsung Galaxy S -kännykällä mittarin numerointi näkyy normaalisti ylläolevan kuvan mukaisesti.

Sovellus myös kadotti Bluetooth-yhteyden OBD-adapteriin joitakin kertoja testimme aikana, mutta onneksi yhteyden palauttaminen on nopeaa.

Autotekniikasta tietävän työväline

OBDAutoDoctor on suunnattu ensisijaisesti henkilöille, joilla on autoalan osaamista ja syvällisempää ymmärrystä sensorien lukemisesta ja mahdollisten vikakoodien merkityksestä. Osaavissa käsissä kyseessä onkin mainio apuväline auton huollossa.

Sovellus tarjoaa kuitenkin myös amatöörille mielenkiintoisen katsauksen oman auton toimintaan. Samalla se näyttää havainnollisesti, kuinka suuri määrä eri muuttujia liittyy auton toimintaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.