Kerää kukat ilmaiseksi maisemapelloilta

Hyödynnä kaupunkien maisemapellot ja kerää parhaassa loistossa olevia auringonkukkia hämärtyvien iltojen iloksi.

Osassa Suomea kaupungit tarjoavat asukkailleen mahdollisuuden kerätä kukkasia kotiin vietäväksi. Vastaava luontomestari Jari Kuusinen Starasta on huomannut, että Helsingissä maisemakukkapellot ovat hyvin ihmisten tiedossa.

– Ihmiset tietävät kierrellä ja katsella maisemapeltolohkoja. Yleensä suositus on, että auringonkukkia voi kerätä kymmenen per nenä, Kuusinen kertoo.

Siemeniä on kylvetty pelloille hieman eri aikaan, jotta kukinta saadaan jatkumaan mahdollisimman pitkään. Kuusisen mukaan auringonkukkia pitäisi riittää poimittavaksi elokuun loppuun saakka.

Tarkasta peltojen sijainti etukäteen

Auringonkukkien lisäksi maisemapelloilla viljellään yleensä myös hernettä ja maisemakukkasekoitusta, missä on muun muassa kehäkukkaa ja ruiskaunokkia. Viljelykierron vuoksi kukkien ja herneiden kasvupaikat vaihtelevat. Kaupungin nettisivuilta onkin hyvä varmistaa, mihin kukkia etsiessä kannattaa suunnistaa.

– Eri lohkoilla kasvaa vuosittain erilaisia kasveja ja joka vuosi tehdään uusi viljelysuunnitelma, Kuusinen kertoo.

Idea maisemapelloista on lähtöisin jo vuodelta 1992, jolloin maatalouspolitiikassa mietittiin, mitä kesannolla olevilla pelloilla voisi viljellä. Kuusisen mukaan aluksi oli jopa 32 lajiketta, jotka ovat vuosien varrella vakiintuneet hyväksi havaittuihin.

Kukkien ja herneiden lisäksi pelloilta voikin löytyä myös mausteita, kuten Jyväskylässä viljeltävää saksankirveliä. Tampereen maisemapelloilla on taas kokeiltu perinteisiä viljakasveja, hunajakukkaa ja silkkiunikkoa.

Lue lisää maisemapeltojen sijainnista:

Kuva: Colourbox

MTV3 / Mari Mäkinen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja