Yllättävät vinkit: Vodka on leikkokukan paras piristys!

Kevät tulee, ja kodin ikkunoita on aika piristää leikkokukilla. Miten kevään ihanat narsissit ja tulppaanit saa kukoistamaan mahdollisimman pitkään?

Useimmat kukat pitävät haaleasta vedestä. Tulppaanit, hyasintti ja narsissit sen sijaan nauttivat saadessaan olla kylmässä vedessä. Kaikkien kukkien vesi tulisi vaihtaa kahden päivän välein.

Suora auringonvalo on pahasta leikkokukille, ja yöksi ne kannattaisi siirtää viileään paikkaan. Liiallinen kuumuus ja kuivuus saavat kukat nuupahtamaan. Myös ilmakuplat vedessä nuuduttavat kukan: ehkäise kuplia leikkaamalla kukkien varret, kun ne jo ovat veden alla.

Narsissille pitäisi varata oma maljakko, sillä se erittää muille kasveille myrkyllisiä yhdisteitä. Myös hedelmät erittävät kaasua, joka saa kukat vanhenemaan ennen aikojaan, vihjaa mamashealth.com.

Etkö saanut ravinnepussia kukkiesi mukana? Tipauta veteen hieman sokeria.

Vodkaa ja valkaisuainetta

Mikään ei korvaa veden vaihtamista, joten millaisia kikkoja käytätkään, muista vaihtaa leikkokukkien vesi uuteen parin päivän välein!

Monen muunkin vinkin kanssa yhteensopiva sokeri on kasvien ystävä. Kokeile esimerkiksi liottaa kolme ruokalusikallista sokeria ja kaksi ruokalusikallista viinietikkaa lämpimään vesilitraan. Kun täytät maljakon vedellä, varmista, että kukkien varret jäävät 7-10 senttiä pinnan alle. Sokeri ravitsee kukkia, ja viinietikka estää bakteerien kasvua. Voit myös lisätä maljakkoon kaksi ruokalusikallista viinietikkaa ja kaksi ruokalusikallista sokeria ennen kukkien asettelua, neuvoo rd.com.

Narsissille pitäisi varata oma maljakko, sillä se erittää muille kasveille myrkyllisiä yhdisteitä. Myös hedelmät erittävät kaasua, joka saa kukat vanhenemaan ennen aikojaan, vihjaa mamashealth.com.

Vanha kansa vannoo leikkokukkien hoidossa aspiriinin nimeen: murskaa pilleri, ja tipauta se ruusumaljakkoon ennen kukkien asettelua. Myös monivitamiinit, hyppysellinen suolaa tai ruokasoodaa voi kokeilla. Jopa kuparipennistä on sanottu olevan apua kukkien iän pitkittämisessä.

Juuri leikatut kukat säilyvät pidempään tuoreina, jos lisäät jokaista maljakon vesilitraa kohden neljäsosa-teelusikallisen valkaisuainetta. Toisen reseptin mukaan ainetta tiputellaan kolme tippaa litraa kohti. Valkaisuaine estää myös bakteerien kasvua.

Hiusten tapaan myös kukat voi saada kukoistamaan pidempään hiuslakan avulla. Suihkauta pieni määrä lakkaa terä- ja muiden lehtien alapuolille.

Älä heitä limupullon viimeisiä tippoja pois, vaan kaada ne kukkasille! Neljäsosakupillinen virvoitusjuomaa kukkavaasissa tarjoaa kasveille sokeria, joka saa ne hehkumaan.

Pitkän kukoistuksen leikkokasveille takaa myös bakteeriton vesi. Pudota kukkamaljakkoon pari tippaa vodkaa, tai muuta kirkasta viinaa. Lisää sekaan teelusikallinen sokeria. Vaihda vesi päivittäin.

MTV3/Maria Aarnio

Lähteet: Rd.com, Mamashealth.com

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja