Mainos

Kennelliitto: Koirasta on koulutettava yhteiskuntakelpoinen – viranomaiset voivat puuttua asiaan

9:00

Kennelliitto varoittaa, että jos piittaamattomuus koiraetikettiä ja koiranpitoa kohtaan yleistyy, voivat viranomaiset puuttua asiaan.

Video: Politiikasta eläintenkouluttajaksi siirtynyt Tanja Karpela arvioi, mitä esimerkiksi koiraa hankittaessa on hyvä tietää ja ottaa selville.

Joissain Euroopan maissa viranomaiset vaativat, että koiralla pidetään kuonokoppaa tai kieltävät joidenkin rotujen omistamisen ja kasvattamisen, liitto huomauttaa.

Koirien käytös on noussut keskusteluun, kun vapaana ollut koira puri poikaa Espoossa viikonloppuna. Helsingissä taas on puhuttanut tapaus, jossa vanha koira kuoli, kun vapaana ollut iso koira hyökkäsi sen kimppuun.

Rikoslain mukaan koiranomistaja on aina vastuussa, jos koira aiheuttaa vahinkoa ympäristölleen.

Koulutettava yhteiskuntakelpoiseksi

Kennelliiton mukaan jotkut ihmiset eivät vain piittaa siitä, miten koiran kanssa pitäisi toimia, jotta muille koirille ja ihmisille ei aiheutuisi ongelmia.

– Koiranomistajan on koulutettava koirastaan yhteiskuntakelpoinen ja noudatettava koiranpitoa koskevia säännöksiä, sanoo Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Järjestyslaissa on myös oma koirakuria koskeva pykälä. Sen mukaan koira on esimerkiksi pidettävä taajamassa kytkettynä.

Vihaisiin koiriin halutaan puuttua jalostuksella

Koirien aggressioon on pyritty puuttumaan myös jalostuksessa. Lehkonen korostaa, että liialliset pelot tai suhteettomat aggressiiviset reaktiot eivät ole toivottuja missään koirarodussa.

Nykyään eri rotujen jalostuksen tavoiteohjelmiin on kirjattu, ettei arkaa tai selvästi vihaista koiraa saa käyttää jalostukseen. Silti Lehkonen korostaa myös omistajan vastuuta.

– Harkintaa koiran hankintaan ja kouluttamista, Lehkonen sanoo.

Lehkonen kehottaa jokaista pohtimaan ennen koiran hankkimista, mihin tarkoitukseen koiraa kaivataan. Esimerkiksi kaupunkilaiselle hän suosittelee pientä seurakoiraa eikä mitään jättiläisrotua. Seurakoiraksi tarkoitetut rodut eivät välttämättä provosoidu yhtä helposti.

Lehkosen mukaan kuitenkin tärkeintä on opettaa koiralle perustottelevaisuutta. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.