Kehittämispäällikkö lähetyksessä: Tätä mieltä vanhukset ja omaiset ovat perhehoidosta

Perhehoitoliiton kehittämispäällikkö Maria Kuukkanen kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, millaisia kokemuksia omaishoitajilla sekä vanhuksilla itsellään on kotona järjestettävästä hoidosta.

Perhehoidon järjestäjät ovat tehneet asiakaskyselyitä esimerkiksi Joensuussa ja Kainuussa. Kainuussa omaishoitajat ovat kokeneet, että heidän läheistään on kohdeltu ystävällisesti, kunnioittavasti ja arvostavasti perhehoidossa.

– Jos oikein muistan, asteikolla yhdestä viiteen arviointi oli lähellä 4,5. He kokivat, että läheisensä on kokenut hyvin myönteisenä sen, että ollaan tavallisessa kodissa ja siellä on kodin askareet, lemmikit ja ihmissuhteet. Läheiset ovat kokeneet yhteistyön perhehoitajan kanssa myönteisenä, Perhehoitoliiton kehittämispäällikkö Maria Kuukkanen kertoi.

Joensuun kyselyn tulokset olivat hyvin samanlaisia. Varsinkin ikämiehillä, jotka eivät ole halunneet lähteä kotoaan omaishoitajan vapaan ajaksi, on ollut pienempi kynnys lähteä toiseen perheeseen hoitoon.

Yksittäiset kokemukset antavat luvan jatkaa kehittämisen tiellä. Perhehoidossa olevien omaiset ovat kyselleet, miksi paikkoja ei ole enemmän Suomessa.

– Tämä antaa toisaalta velvoitteen tehdä yhdessä kuntien kanssa työtä sen eteen, että tästä tulisi todellinen vaihtoehto heille, jotka perhehoitoon haluavat, Kuukkanen totesi.

Kyselyissä on kiinnitetty huomiota, että perhehoidosta pitäisi tiedottaa enemmän. Jonkin verran on ollut huolta siitä, pääseekö perhehoitoon varmasti. On myös esitetty väite, että tämä on nykyajan huutolaistouhua. Perhe rahastaa sillä, että heillä on uusi perheenjäsen.

– Nämä ovat kannanottoja, jotka eivät tule niinkään ikäihmisten itsensä suusta. Perhehoitoa kohtaan on vielä paljon epäluuloa. Rakentava kriittisyys on asialle pelkästään hyvästä, koska se panee skarppaamaan, kuinka se toteutetaan ja järjestetään kaikkien osapuolten toimesta, Kuukkanen sanoi.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän lähetyksestä, kuka sopii perhehoitajaksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja