Käytätkö pörssisähköä? Tällainen on kinkunpaiston ja joulusaunan hintalappu

Joulukinkkua ei tarvitse jättää paistamatta kustannusten pelossa – muista kuitenkin nämä! 2:56
Joulukinkkua ei tarvitse jättää paistamatta kustannusten pelossa – muista kuitenkin nämä asiat!

Ison kinkun paistaminen koko suvulle maksaa tämän hetkisillä sähkön hinnoilla vajaat kolme euroa.

Jouluaattoon on enää yksi yö. Juhlapöytää varten moni laittaa yöksi kinkun uuniin. Suurimmat kinkut painavat 10–12 kiloa. Sellainen kannattaa valita, kun ruokailijoita on paljon ja kinkkua aiotaan syödä useana päivänä.

4–8 kilon kinkku sopii isommille perheille, jotka pitävät kinkusta ja haluavat hyödyntää kinkkua raaka-aineena esimerkiksi hernekeitossa. Pieni 2–3 kilon kinkku sopii sinkkuherkuttelijalle tai pariskunnalle.

Motiva laski aiemmin, että kolmen kilon patakinkun paistaminen vie sähköä 2,5–3 kilowattituntia. Oletetaan, että sähköä kuluu suhteessa saman verran enemmän kinkun painosta riippuen. Oheiseen taulukkoon (alla) on laskettu, kuinka paljon sähköä kinkun paisto kuluttaa keskiarvolla 2,75 kilowattituntia.

Pörssisähkön keskihinnan perusteella on laskettu, paljonko kinkun paisto maksaa. Summaan on lisätty arvioitu siirtomaksu. Siirtohinnat vaihtelevat yhtiöittäin.

Päästään lopputulokseen, että ison kinkun paistaminen koko suvulle maksaa näillä sähkön hinnoilla vajaat kolme euroa. Kinkunkin hinta on noussut.

Motivan asiantuntija Juhamatti Meetteri laski pyynnöstä vielä erikseen, paljonko kymmenen kilon kinkun paistaminen maksaisi.

– Voisi karkeasti ajatella, että ensimmäisen puoli tuntisen kinkkua paistettaan kovemmalla lämmöllä (n. 200C), että paistuminen lähtee käyntiin, ja loppuaika miedommalla lämmöllä (n. 100–120 c). Voidaan myös ajatella, että yhden kinkkukilon paistumiseen menee noin puolitoista tuntia eli 90 minuuttia.

– Puolen tunnin (30 min) paistamiseen korkeammalla lämmöllä voi arvioida kuluvan 0,9 kWh energiaa ja miedommalla lämmöllä paistamiseen (noin 14,5 h eli 870 min) noin 7,25 kWh. Yhteensä kinkun paistamiseen kuluu energiaa (sähköä) siis reilut 8 kWh.

– Aika monet aloittavat kinkun paiston esimerkiksi aattoa edeltävänä yönä, mikä on aivan hyvä asia sähkön kulutuksen ajoittumisen kannalta. Toiset puolestaan tykkäävät syödä kinkun lämpimänä, jolloin sähkönkulutus voi ajoittua myöhäisempään ajankohtaan riippuen, kuinka iso kinkku on kyseessä ja milloin kinkkua halutaan alkaa syödä.

Meetterin laskuopilla kinkun paiston hinnaksi tulisi 2,10 euroa.

Kinkun paino (kg)

Kulunut energia (KWH)

Paiston hinta pörssisähkön keskihinnalla (€/kwh + siirtomaksu 3,5 snt)

3

2,75

0,72

4

3,67

0,96

5

4,58

1,20

6

5,50

1,45

7

6,41

1,69

8

7,33

1,93

9

8,25

2,17

10

9,16

2,41

11

10,08

2,65

12

11,00

2,85

On tärkeää, että kinkku on ennen kypsentämistä hyvin sulanut ja sisältä sopivan lämmin. Siksi mehevän kinkun valmistus alkaa sulattamisesta. Pakastetun kinkun on syytä antaa sulaa hitaasti viileässä. Kinkku sulaa 1–3 vuorokautta kinkun koon ja sisälämpötilan mukaan. Pienen kinkun voi hätätapauksessa paistaa jäisenäkin, neuvovat Kesko ja HKScan.

Joulusaunan hinta pörssisähköllä

Kinkunpaistoon verrattavissa oleva perinne on joulusauna, joka yhä useammin lämpiää sähköllä.

Motiva arvioi, että Suomessa on pari miljoonaa sähkösaunaa. Jos näistä 10 prosenttiakaan on samanaikaisesti päällä, tehontarve on 1200 megawattia.

Kiuasvalmistaja Harvian mukaan tyypillisen suomalaisen perhesaunan kiukaan lämmitysteho on noin 6–8 kilowattia. Kuuden kilowatin kiuas on usein 3–4 hengen saunoissa, kun taas kahdeksan kilowatin kiuas lämmittää jo isommankin saunan.

Perinteisesti saunaa lämmitetään aluksi noin tunti, minkä jälkeen itse saunomista on toinen tunti. Tällöin kuuden kilowatin kiuas kuluttaa ensimmäisen tunnin aikana noin 4–5 kilowattituntia ja seuraava tunnin aikana 3–4 kilowattituntia. Yhteensä kiukaan kulutus on kahden tunnin aikana noin 7–9 kilowattituntia. Pörssisähkön keskihinnalla ja tyypillisen suuruisella siirtomaksulla saunomisen hinnaksi saadaan laskettua siis 2,07–2,67 euroa.

Vastaavasti suurempi kahdeksan kilowatin kiuas kuluttaa ensimmäisen tunnin aikana noin 5–7 kilowattituntia ja toisen tunnin aikana 4–6 kilowattituntia, joten kiukaan laskennallinen kulutus on noin 9–13 kilowattituntia. Viime aikaisella pörssisähkön keskihinnalla saunominen maksaisi siis 2,67–3,85 euroa.

Harvian laskemat kulutuslukemat perustuvat eristettyyn ja kiukaan lämmitystehoon suhteutettuun sopivan kokoiseen saunaan.

Meetterin mukaan perinteisen kokoinen 6–8 kW:n sähkökiuas voi kuluttaa parin tunnin saunomisessa noin 7–13 kWh sähköenergiaa. Taloyhtiön isommassa saunassa kulutus voi olla samassa ajassa kaksin-kolminkertainen.

Kertalämmitteinen sähkökiuas on teholtaan kodin ylivoimaisesti suurin yksittäinen sähkölaite. Saunomisen sähkönkulutusta voi vähentää menemällä saunaan heti, kun se on lämmin. Energiataloudellisesti hyvä saunan lämpötila on noin 70 celsiusta.

Jouluaattona sähkönkäyttö aina vähenee, kun teollisuus ei pyöri, eikä joulunpyhinä ole suurta riskiä sähköpulasta.

Onko sinulla puusauna? Katso videolta, miten lämmität sen oikein.

Näin lämmität saunan ympäristöä kunnioittaen 1:29
Näin lämmität saunan ympäristöä kunnioittaen.

Lue myös:

    Uusimmat