Kauppapomo: Nelosolut pitäisi pienkaupat hengissä

Nelosoluen myynnin siirtyminen kauppoihin olisi erittäin iso piristysruiske kaupan alalle, kertoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Hänen mukaansa muutoksesta hyötyisivät erityisesti pienkaupat sekä elintarvikekioskit.

Pellervon taloustutkimuksen (PTT) tutkimuksen mukaan nelosoluen myynti kaupoissa säästäisi noin sata pienkauppaa kuolemalta.

– Me näemme tämän erittäin positiivisena ja varsin vastuullisena alkoholipolitiikan pienenä muutoksena. Tätä kautta Suomeen saataisiin lisää verotuloja, kun matkustajatuonti pienenisi. Ja nyt alkoholin myynti saataisiin valvottuihin olosuhteisiin, Luoto toteaa.

Hänen mukaansa nelosoluen siirrolla kauppoihin kaupan alalle syntyisi 300-400 työpaikkaa lisää.

– Muutos parantaisi erityisesti pienten kauppojen ja elintarvikekauppojen kilpailutilannetta. Ne säilyisivät paremmin hengissä, Luoto tähdentää.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto kannattaa nelosoluen siirtoa Alkosta päivittäistavarakauppoihin. Liiton arvion mukaan muutoksella taattaisiin panimoteollisuuteen noin 300 lisätyöpaikkaa.

Pellervon taloustutkimuksen mukaan nelosoluen siirto Alkoista ruokakauppoihin kasvattaisi valtion verotuloja, kun pelkästään alkoholiverosta saataisiin 54 miljoonaa euroa lisää. Tutkimuksen mukaan nelosoluen myynti puolittaisi oluen matkustajatuonnin arvon 100 miljoonasta eurosta.

Suurin osa matkustajien mukanaan tuomasta oluesta on nelosolutta ja se on pääosin peräisin Virosta ja laivoilta, kertoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto.

Lue myös:

    Uusimmat