Katto on helppo pilata! Syyshuollolla on jo kiire

Oikea aika katon syyshuollolle on viimeistään nyt, kun lehdet ovat pudonneet puista eikä lunta ole vielä katolla, ainakaan suurimmassa osassa Suomea. Autosta pidetään hyvää huolta, mutta saman hintaisen katon annetaan rapistua.

Katto vaatii säännöllistä huoltoa. Huoltamaton katto ei toimi kuten pitäisi, ja voi osoittautua talven ja kevään aikana melkoiseksi pommiksi, muistuttaa Kattoliitto.

Kattoliiton teettämän kermikattojen tutkimuksen yhteydessä 49 katosta otettiin näytepaloja. Näytteiden oton yhteydessä tutkijat havaitsivat katoilla vakavia huoltotoimenpiteiden laiminlyöntejä.

– Pahimmillaan roskista tukkeutuneet kattokaivot olivat aiheuttaneet kymmenien senttien vesikerroksen katolle. Katoilla oli myös rikkoutuneita räystäspellityksiä ja sinne kuulumatonta tavaraa, kertoo Kattoliiton toimitusjohtaja Mikko Ahtola.

Autoa huolletaan, kattoa ei 

Ahtola painottaakin, miten katon säännöllinen tarkastaminen ja huoltotoimenpiteiden suorittaminen ajallaan varmistavat katon toimivuuden, pidentävät sen ikää sekä alentavat katon elinkaaren aikana syntyviä kustannuksia merkittävästi.

– Autoja huolletaan säännöllisesti, mutta saman hintaista kattoa ei muisteta huoltaa, Ahtola vertaa.

Vähintään kahdesti vuodessa

Huoltotoimenpiteiden laiminlyönnistä aiheutuvat vahingot jäävät uudelle katolle annetun takuun ulkopuolelle omistajan kontolle.

Kattoliitto suosittelee katon tarkastamista vähintään kahdesti vuodessa, mieluiten keväällä lumien sulettua ja syksyllä lehtien pudottua puista.

– Läpivientitiivisteiden kunto, näkyvät kiinnikkeet, kateruuvit, tikkaat ja sillat,  pintavauriot. Siinä joitain asioita, jotka kannattaa tarkistaa räystäskourujen puhdistuksen lisäksi, Ahtola painottaa.

Valistunut omakotitalon omistaja pystyy tarkistamaan katon itsekin, kunhan ottaa putoamissuojauksen vakavasti. Katon huollon voi jättää myös urakointiliikkeen tehtäväksi.

Pidä huoltokirjaa

Kattoliitto suosittelee vesikaton huoltotoimenpiteiden kirjaamista vesikaton huoltokirjaan, jonka avulla tarkastukset ja huoltotoimenpiteet on helppo tehdä säännöllisesti ja asianmukaisesti, ja asiat tulevat dokumentoiduksi. 

Oikeat kattoratkaisut ja ammattimainen toteutus ovat vesikaton onnistumisen kannalta ensisijaiset tekijät. Ne eivät kuitenkaan yksin riitä takaamaan vesikaton toimivuutta, Kattoliitto muistuttaa.

Täyttääkseen tehtävänsä odotetulla tavalla koko suunnitellun käyttöikänsä katto – kuten kaikki tekniset rakenteet – vaatii huoltoa.

Lähde: Kattoliitto

Lue myös:

    Uusimmat