Katso elämää pintaa syvemmältä! Aloita uusi vuosi voimalla paremmin

Oletko huomannut, ettei onni ole koskaan tässä? 

Sinun ei tarvitse olla kuten muut. Miksi tyytyä kopioon, kun voit olla oma itsesi? Onneen et tarvitse sitä, mitä muilla jo on – tarvitset vain itsesi.

Riittämättömyyden tunteet

Etkö ole tarpeeksi varakas, kaunis, laiha, lihaksikas, taitava? Tässä salaisuus: uskomuksesi eivät ole totta.

Sinä riität sellaisena kuin olet. Jos negatiivinen kela alkaa pyöriä päässäsi, aseta kämmenet sydämesi päälle ja hengitä syvään. Sano itsellesi, että olet tarpeeksi, ja paljon enemmän.

“We will open the book. Its pages are blank. We are going to put words on them ourselves. The book is called Opportunity and its first chapter is New Year's Day.”
― Edith Lovejoy Pierce

Sinun ei tarvitse olla kuten muut. Miksi tyytyä kopioon, kun voit olla aito, ainutkertainen itsesi?

Vaatii rohkeutta toimia oman pään mukaan ja lakata seuraamasta laumaa – siis työtovereiden, sukulaisten, kavereiden ja yhteiskunnan odotuksia. Se kuitenkin kannattaa. Samalla pääset eroon erilaisista rooleista, naamioista ja valeasuista, joita olet rakentanut. Aitous tekee sinut haavoittuvaksi, mutta oletko koskaan miettinyt, ketä pelkäät, ja miksi? Miksi joku haluaisi haavoittaa sinua? Entä, jos jännität turhaan – silloinhan tuhlaat elämääsi teeskennellessäsi jotakin, mitä sinun ei tarvitsisi teeskennellä.

Muista myös olla tekemättä mitään, kenenkään kanssa. Yritä mahduttaa jokaiseen päivääsi vartti yksinoloa. Älä tee mitään erityistä omalla ajallasi. Ole vain, ilman anopin, työkaverin, lapsen tai kumppanin seuraa. Kun muut eivät ole jatkuvasti jakamassa tai vaatimassa, sinulla on aikaa kuunnella itseäsi.

Missä onni on?

Onneen ei tarvita koulutusta, lihavaa palkkapussia tai tietynlaista ulkomuotoa. Kyllä, rahan omaaminen helpottaa tiettyjen haaveiden toteuttamista: esimerkiksi matkustelu on helpompaa, jos sinulla on varaa ostaa matkalippu. Ei kuitenkaan kannata odottaa, että onnellisuus alkaa noin 3,5 vuoden kuluttua, kun olet säästänyt tarpeeksi rahaa.

Oletko huomannut, ettei onni ole koskaan tässä? Onnen idea ja määritelmä on yleensä sitten, kun -määritelmä: kun olen saavuttanut tämän tavoitteen, laihtunut tämän verran ja päässyt sinne ja tänne, olen onnellinen.

Onni ei kuitenkaan ole päämäärä, vaan matka. Onnea odottaessasi saatat huomaamatta käyttää 20 vuotta elämästäsi – vain, koska et ole oikean painoinen kokeaksesi onnea juuri nyt. Eikö kuulostakin hölmöltä?

Muistatko, kun olit lapsi? Vanhempasi yrittivät ehdotella sinulle aina uusia harrastuksia, ja kerhot kuuluivat olennaisesti iltapäiviisi. Mikset aloittaisi aikuisena samanlaista oppimisen rutiinia?


"---the first blank page of a 365 page book. Write a good one.”
― Brad Paisley

Liity aikuisopiston kurssille ja opettele viimein paistamaan pihviä tai maalaamaan ihmisiä. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Muista, että taitosi kulkevat mukanasi: jos et ole piirtänyt vuosiin, se ei tarkoita, ettet osaisi piirtää. Lakkaa panemasta omia taitojasi halvalla ja käytä niitä hyödyksesi!

Onnen odottamiseen liittyy usein uskomus siitä, että elämän pitäisi olla kivutonta, helppoa ja esteetöntä – vain silloin voit saavuttaa todellisen onnen!

Katso elämää pintaa syvemmältä. Et kenties ole siellä, missä haluaisit olla, mutta etkö ole jo saavuttanut paljon? Entä, jos elämä ei olekaan vain hankaluuksien sarja; entä, jos elämä kantaa sinut sinne, minne sinun kuuluu mennä?

Elämään luottaminen on paitsi pelottavaa, myös hankalaa, koska silloin joudut hellittämään otteesi. Monella meistä on kuva siitä, millaista rakkauden, parisuhteen tai elämän kuuluu olla. Rakkaus ei satuta sinua, vaan odotuksesi: kun kumppani ei täytä niitä, tunnet tuskaa.

Et ole menneisyytesi

Onnesi ei ole riippuvainen parisuhteesta tai siitä, rakastaako joku sinua. Jos odotat onnea ja tyydytystä muualta, annat samalla pois vallan omaan elämääsi.

Jos syytät ankeaa lapsuutta kaikesta pahasta, päätösvalta siirtyy muille: et voi koskaan saavuttaa mitään, elämäsihän oli lapsena niin kamalaa, että kaikki on lopullisesti pilalla!

Lakkaa syyttämästä muita ja ota vastuuta elämästäsi. Vaikka sinulle olisi tapahtunut jotakin kamalaa, se ei tarkoita, ettetkö voisi päästä yli kokemuksistasi. Sinä ja menneisyytesi ette ole yhtä, eikä menneisyytesi määrittele sinua ja sitä, kuka saat tai voit olla.

“Cheers to a new year and another chance for us to get it right.”
― Oprah Winfrey

Jos tarvitset apua, uskalla pyytää ja ottaa sitä vastaan. Et ole yksin – kukaan meistä ei ole. Ympärilläsi on ihmisiä, jotka välittävät ja varmasti auttavat. Lakkaa siis uskottelemasta itsellesi, ettei kukaan rakasta tai ymmärrä sinua. Jos sinulla ei ole läheisiä, turvaudu ammattilaisiin – he välittävät, eiväthän he muuten tekisi sitä työtä, jossa ovat.

Keskity hetkeksi muihin, kun omat murheet tuntuvat ylivoimaisilta. Kun omia ongelmia pyörittelee mielessään viikkokausia, ne alkavat paitsi kasvaa, myös näyttää ratkaisemattomilta. Keskity esimerkiksi auttamaan kaveriasi tai kuuntelemaan ystäväsi ongelmaa.

Kun elämä tuntuu ylivoimaiselta, etsi kolme asiaa, jotka ovat elämässäsi hyvin. Asiat voivat olla yksinkertaisia, kuten ”lapsenlapseni rakastaa minua”, ”ainakin pystyn kävelemään” tai "huomenna on taas uusi päivä".

 

Lue myös:

    Uusimmat