Kätilö ei suostunut työskentelemään vegaaniäidin synnytyksessä – kehotti tätä syömään "oikeaa ruokaa"

Kätilö kieltäytyi työskentelemästä kotisynnytyksessä, koska raskaana oleva nainen oli vegaani. 

Muun muassa NZ Herald-uutissivusto kertoi amerikkalaisen Brittany Davisin kohtaamisesta erään kätilön kanssa.

Brittany yritti palkata kätilöä avukseen synnytyksessä, mutta tämä lopulta kieltäytyi yhteistyöstä. Syynä oli Brittanyn vegaaninen ruokavalio.  

Brittany avautui Facebookissa Vegan Pregnancy & Parenting –ryhmässä keskustelustaan kätilön kanssa.

"Palaa oikeaan ruokavalioon"

Brittany asuu Iowassa, ja ollessaan 13. viikolla raskaana hän etsi internetin kautta lähialueiltaan kätilöä avustamaan kotisynnytyksessä. Brittany löysi hyvän ehdokkaan ja laittoi hänelle sähköpostia.

Brittanyn ja kätilön keskustelu alkoi lupaavasti, mutta pian se kääntyi Brittanyn ruokavalioon.

– Jo puolen tunnin aikana sain kysymystulvan kätilöltä liittyen ruokavaliooni. Kätilö sanoi minulle, että minun tulisi syödä roppakaupalla enemmän ruokaa saadakseni kaikki tarvittavat ravintoaineet vegaanina. 

Kätilö kyseenalaisti Brittanyn riittävän proteiinin, vitamiinien ja kalsiumin saannin. Nz Herald -sivuston mukaan kätilön piti "kunnolla miettiä suostuisiko työtarjoukseen" Brittanyn ruokavalion takia. 

– Halusin lopettaa keskustelun nopeasti ja kerroin hänelle, että nyt kysymykset saavat riittää. Hän vastasi minulle miettivänsä ankarasti työskentelyä kanssani. Hän oli kuulemma aiemminkin tehnyt töitä vegaaneiden kanssa.

Yhteistyötä ei syntynyt

– Seuraavana päivänä hän laittoi minulle tekstiviestin, jossa kertoi, ettei pystykään tekemään töitä kanssani, koska olen valinnut olla vegaani. Hän voisi harkita työsuhdetta kanssani, jos suostun palaamaan sekasyöjäksi.

Tekstiviestissä oli myös kuva kirjasta, joka kertoo millaista ruokaa raskaana olevan äidin tulisi syödä. Kätilö kertoi Brittanylle mielipiteensä siitä, millainen ruokavalio on oikea raskaana olevalle naiselle.

– Jos palaisit takaisin sekasyöjäksi tai edes noudattaisit paleo-ruokavaliota, olisin valmis auttamaan. Eläinproteiinien saanti on tärkeää, erityisesti jos olet raskaana!

Olen ollut nyt kaksi vuotta vegaani. Miten siis olen voinut elää näin pitkään ja tulla uudestaan raskaaksi, jos kerta minulta puuttuu kaikki tärkeät ravintoaineet? Brittany vastasi viesteihin. 

– Ajattelin ensin puolustautua, mutta sitten tiesin, että hän ei ollut se oikea kätilö minulle. 

Seuraa ruokavaliotaan sovelluksella

Brittany kertoo alkaneensa vegaaniksi esikoisensa syntymän jälkeen. Brittanyn kaksivuotias poika on myös vegaani. 

– Puolen vuoden ajan, kerran viikossa, selitin ihmisille, että on mahdollista kasvattaa lapsi vegaanisella ruokavaliolla ilman, että hänestä tulee aliravittu, Brittany kertoi. 

– Seurasin sovelluksella mitä ruokaa annan hänelle. Sovellus todistaa kuinka hyvässä kunnossa hän on. Listaan sinne myös oman ravinnonsaantini ja otan tarvittavia lisävitamiineja pitääkseni sekä itseni, että vauvani kunnossa, Brittany tiivisti. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ruokasuositusten mukaan huolellisesti koostettu ja monipuolinen vegaaniruokavalio sopii myös raskaana oleville, vauvoille ja kasvuiässä oleville lapsille. 

Raskaana olevalle vegaanille tärkeät ravintoaineet:

- Folaatti

- Rauta

- Jodi 

- Kalsium 

- D-vitamiini

- B12-vitamiini

- Välttämättömät rasvahapot

Lähde: Vegaaniliitto 


Lue myös:

    Uusimmat