Käytitkö suosittua kipulääkettä raskauden aikana? Tutkimus paljasti riskin

Tuoreessa brittitutkimuksessa huomattiin, että odottavan äidin keskiraskaudessa käyttämä parasetamoli lisäsi lapsen riskiä yliaktiivisuuteen ja keskittymisongelmiin.

Parasetamolia pidetään ensisijaisena kipulääkkeenä raskauden aikana, mutta sitäkin kannattaa käyttää mahdollisimman lyhyen aikaa ja pieniä annoksia.

Tuoreen Bristolin yliopiston tutkimuksen mukaan odottavien äitien keskiraskauden aikana käyttämä parasetamoli voi aiheuttaa neurokognitiivisia ongelmia lapsille. Tutkimuksen mukaan äidin raskauden aikana käyttämä parasetamoli lisäsi lapsen ylivilkkauden ja keskittymishäiriöiden todennäköisyyttä myöhemmin lapsuudessa.

Käytösongelmat katosivat lasten kasvaessa isommiksi

Bristolin yliopiston tutkimuksessa tarkasteltiin 14 000 lasta. Heidän äideistään 43 prosenttia kertoi ottaneensa parasetamolia silloin tällöin tai usein raskausviikoilla 18–32. Tutkijat tutkivat lasten saamia tuloksia muisti- ja älykkyystesteistä sekä mittasivat heidän temperatiivisuuttaan ja käytöstään 17-vuotiaiksi asti.

Tutkijat löysivät yhteyden äidin raskauden aikaisen parasetamolin käytön ja ala-asteikäisen lapsen yliaktiivisuuden sekä keskittymisvaikeuksien välillä. Pojat näyttivät olevan tyttöjä herkempiä sikiöaikaisen parasetamolialtistuksen mahdollisille haitoille. Parasetamoliin liitetyt käytösongelmat katosivat lasten ollessa 10–11-vuotiaita.

Tulokset ilmestyivät Paediatric and Perinatal Epidemiology -julkaisussa.

Lääkkeitä ei pidä käyttää turhaan

Terveyskylä-sivusto huomauttaa, että kova kipu aiheuttaa äidin stressihormonien kohoamista, eikä se ole hyväksi sikiölle kuten ei korkea kuumekaan. Parasetamolin käyttö raskaudenaikaisen kivun ja kuumeen hoitoon on paikallaan, mutta lääkitystä ei pidä käyttää turhaan.

Milloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen? 0:52
Videolla kerrotaan, milloin perheen perustamiseen kannattaisi havahtua.

Lue myös:

    Uusimmat