Kastehelmi: Ukrainan etelän vastahyökkäyksellä on kaksi etenemisvaihtoehtoa ja yksi pakollinen tehtävä

Ukrainan armeijan täytyy pian tyhjentää aktiivisemmin Länsi-Zaporizhzhjan hyökkäyskärkensä sivustoja vihollisista, arvioi suomalaisen Black Bird Groupin Ukrainan sodan tilannekartan ylläpitäjiin kuuluva Emil Kastehelmi X:ssä.

Ukrainan vastahyökkäys on "iskuetäisyydellä" Venäjän seuraavasta puolustuslinjasta, kirjoittaa puolestaan yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ajatushautomo on pitkään katsonut, ettei Venäjä välttämättä pysty miehittämään syvempiä puolustuslinjojaan samalla tiheydellä kuin niitä asemia, jotka Kremlin joukot nyt ovat menettäneet Ukrainalle.

Arviotaan ISW on perustellut sillä, että Venäjä on siirtänyt Ukrainan hyökkäyskärkiä tylsyttämään joukko-osastoja, jotka ovat aiemmin olleet aktiivisessa rintamavastuussa toisaalla. ISW tulkitsee, ettei Venäjällä mahdollisesti ole saatavilla varsinaisia reserviyksiköitä tai se on kuluttanut ne loppuun kesän mittaan.

Tuoreimmat esimerkit Venäjän joukkojen siirrosta rintamalta toiselle ovat Kreminnan alueelta Robotynen seudulle kuljetetut yksiköt, joita ISW kuvaa "suhteellisesti eliittijoukoiksi". 

Kyse on kaartin 76. laskuvarjodivisioonan osista. Ajatushautomon mukaan se on nyt havainnut lähes jokaisen Venäjän laskuvarjodivisioonan osia alueilla, joissa Ukraina aktiivisesti hyökkää.

Robotynen rintamatilanne 28.8.2023
Länsi-Zaporizhzhjan taistelutilanne 28. elokuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä. Punaiset merkinnät ovat Venäjän valmisteltuja puolustuslinjoja. Kartta: Black Bird Group. 

Etelässä taisteleva ukrainalaiskomentaja puolestaan väittää uskovansa, että hänen joukkonsa ovat päässeet läpi Venäjän puolustuksen vaikeimmasta osiosta ja pystyvät nyt etenemään nopeammin, uutistoimisto Reuters kertoo.

Kastehelmen mukaan satelliittikuvien perusteella näyttää siltä, ettei Venäjän ensimmäinen pääpuolustuslinja ole jokaiselta osaltaan tasalaatuinen, vaan heikkouksiakin löytyy.

ISW taasen muistuttaa, että vaikka Venäjän puolustuslinjoista on nähty satelliittikuvia, niin tiedossa ei ole, minkälaisia esimerkiksi miinoitukset alueella ovat.

– Seuraavat puolustuslinjat voivat olla heikompia, mutta ne ovat yhä merkittävä haaste (Ukrainalle), ISW kirjoittaa tilannekatsauksessaan.

Ukrainan erikoisjoukkojen vahvistamaton video: Raakaa lähitaistelua venäläisten juoksuhaudassa 1:57
Ukrainan erikoisjoukkojen kesäkuussa julkaisema video: Sotilaat rynnäköivät venäläisten juoksuhautaan ja käyvät raakaa lähitaistelua. Videota ei suositella herkille, eikä sen aitoutta ole vahvistettu.

Maanantaina Ukraina vahvisti vallanneensa strategisesti tärkeäksi kuvaillun Robotynen kylän takaisin itselleen. 

Sekä venäläis- että ukrainalaislähteet ovat raportoineet Robotynen takaisinvaltauksesta jo viime viikolla. Kylän strateginen merkittävyys johtuu siitä, että Venäjän tuon alueen puolustuslinja oli ankkuroitu kylän ympärille.

Seuraavat merkittävät valmistellut venäläispuolustuslinjat ovat heti Robotynen kylän ulkopuolella, kirjoittaa Kastehelmi. Hän arvioikin, ettei Ukrainaa houkuttele ajatus suorasta hyökkäyksestä raskaasti linnoitettuja asemia vastaan. Tästä todisteena Robotynesta suoraan etelään sijaitsevan Novoprokopivkan kylän ohittaminen.

Ukrainalla kaksi vaihtoehtoa

Kastehelmen mukaan Ukrainalla vaikuttaa olevan nyt Länsi-Zaporizhzhjassa jotakuinkin kaksi välitöntä vaihtoehtoa. Suunta toki on lähtökohtaisesti yhä etelä, mutta kaakkoisella tai lounaisella painotuksella.

Ensimmäinen vaihtoehto on hyökätä lievästi kaakkoon kohti Tokmakin kaupunkia päätien suuntaisesti. Toinen vaihtoehto on pyrkiä suoraan läpi Venäjän ensimmäisestä pääpuolustuslinjasta, jolloin suuntana olisi Ocheretuvaten kylä.

Näistä Ocheretuvate on lähempänä, lyhimmillään noin 13 kilometriä nykyisestä rintamalinjasta. Tokmakiin matkaa kertyy yli 20 kilometriä. 

Tähän mennessä Ukraina on edennyt samaisella alueella syvimmillään noin kymmenen kilometriä niistä asemista, joista vastahyökkäys vajaat kolme kuukautta sitten käynnistyi Länsi-Zaporizhzhjassa. 

Robotynen alueen arvioitiin jo kesäkuussa olevan yksi Ukrainan pitkään odotetun vastahyökkäyksen pääsuunnista, sillä siellä tiettävästi tehtiin myös ensimmäiset havainnot taistelukentälle jääneistä Leopard 2 -taistelupanssarivaunuista.

CNN vieraili Ukrainan juuri valtaamassa Urozhainessa: ”Venäläiset tekevät kaikkensa, jotta tämä paikka olisi painajainen ukrainalaisille” 3:33
Katso CNN:n raportti Urozhainesta. Kuva on kuvakaappaus raportissa näkyvästä videosta, jossa Ukraina armeija väittää näkyvän tulituksen kohteeksi joutuvia venäläisjoukkoja. CNN:n mukaan videolla todennäköisesti näkyy, miten Ukraina käyttää rypäleammuksia.

Ukrainan pakollinen tehtävä

Tähän mennessä Ukraina on edennyt Länsi-Zaporizhzhjassa varsin kapealla, noin kymmenen kilometriä leveällä sektorilla, mikä ei sinällään ole millään lailla poikkeuksellista hyökätessä. Verrattain pienelle alueella joukot keskittämällä voidaan helpommin kasata läpimurtoon vaadittava voima. 

– Pian Ukrainan armeijan täytyy alkaa tyhjentämään sivustojaan aktiivisemmin. Hyökkäys ei voi jatkua etelään ikuisesti, Kastehelmi kirjoittaa.

– Ukraina saattaa kohdata haasteita joukkojen jakamisen ja priorisoinnin suhteen. Jos Ukrainan hyökkäykset sivustoille eivät onnistu, myös (etelään hyökkäävä) keihäänkärki saattaa hidastua, mikä antaisi Venäjälle lisäaikaa valmistella puolustustaan.

Jo nyt Venäjä rakentaa lisäpuolustusasemia Etelä-Ukrainan Mariupolin ja Berdianskin suunnalla, Kastehelmi toteaa.

“Luukkuja ei kannata jättää auki kuumalla” – Ukrainan drone teki selvää venäläistankista 0:38
Ukrainan armeija julkaisu elokuussa videon, jossa se väittää näkyvän, miten ukrainalaisdrone tiputtaa kranaatin venäläisen panssarivaunun sisään avoimesta luukusta. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat