Video: Ukraina on menettänyt ensimmäisen Leopard 2 -panssarivaunun

Venäjän puolustusministeriö julkaisi videon, jossa väitetään Ukrainan Leopard 2 -panssarivaunun tuhoutuneen Zaporizhzhian alueella 0:50
Venäjän puolustusministeriön Zaporizhzhian alueelta julkaisema video, jossa väitetään näkyvän tuhoutunutta ukrainalaista panssarikalustoa, mukaan lukien Leopard 2 -tankki. Yhdysvaltalaismedia Washington Post sanoo vahvistaneensa videon aitouden.

Sosiaalisessa mediassa leviää todennäköisesti Venäjä-mielisten sotakommentaattorien alkujaan julkaisema video, jonka perusteella näyttää siltä, että Ukraina on menettänyt ainakin yhden saksalaisvalmisteisen Leopard 2 -panssarivaunun. Myös Venäjän puolustusministeriö on julkaissut videon.

Videolla väitetään näkyvän Leopard 2 -tankkeja sisältävä panssariletka, minkä lisäksi ilmeisesti dronella kuvatussa videossa näkyy todennäköisesti tuhoutunut tai pahasti vaurioitunut panssarivaunu, jonka uskotaan olevan Leopard 2 -tyyppiä.

Helsingin Sanomien faktantarkistaja ja Ukrainan sodan tilannekartan ylläpitäjiin kuuluva John Helin sanoo HS:lle, että video Leopard 2:n tuhosta vaikuttaa aidolta.

Myös kuva- ja videomateriaalin perusteella Venäjän suurhyökkäyksen aikana tapahtuneita kalustotappioita laskeva Oryx listaa Ukrainan menettäneen yhden Leopard 2A4 -panssarivanun.

Torstaina sosiaalisessa mediassa levisi sarja kuvia, joissa näkyy ainakin kuusi ukrainalaista sotilasajoneuvoa. Yhdysvaltalaislehti Washington Postin käyttämien sotilasasiantuntijoiden mukaan kuvissa näkyy myös Leopard 2 -vaunuja.

Jutussa ylempänä oleva video ja torstaiset kuvat vaikuttavat olevan peräisin samasta tilanteesta.

Washington Post ja New York Times ovat tällä viikolla todenneet lähteisiinsä vedoten Ukrainan pitkään odotetun vastahyökkäyksen alkaneen.

Leopard 2 -panssareiden ilmestymistä taistelukentälle on pidetty kohtuullisen varmana merkkinä vastahyökkäyksen alusta, sillä Ukraina on selvästi säästellyt niitä ja muuta länsimailta saamaansa raskasta kalustoa vastahyökkäystä varten.

Ukraina on torstaina ja keskiviikkona esittänyt väitteitä suurista venäläistappioista. Ukrainan mukaan Venäjä on kahden edellisen vuorokauden taisteluissa menettänyt yhteensä muun muassa 31 panssarivaunua, 33 panssariajoneuvoa ja 65 tykkiä. Lukuja ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat