Karvas tappio Venäjälle jätti Huuhkajille pahan maun suuhun – tätä tulos tietää jatkon kannalta EM-kisoissa: "Toivotaan totta kai Belgian suurinumeroista voittoa"

3:10
Huuhkajat koki niukan tappion Venäjälle.

Huuhkajien pelisuunnitelma Venäjää vastaan oli lähellä onnistumista, mutta yksi nukahdus ensimmäisen puoliajan lisäajalla oli kohtalokas. Se maksoi Suomelle pisteen ja mahdollisesti myös paikan EM-kisojen jatkopeleissä.

Aleksei Mirantshuk rankaisi Huuhkajia ensimmäisen puoliajan lisäajalla. Venäjälle aukesi hyökkäys, kun se sai riistettyä pallon keskikentällä Rasmus Schülleriltä. Magomed Ozdojev löysi Mirantshukin rangaistusalueen sisältä seinäsyötöllä ja tämä sai liikaa aikaa pallon tiiaamiseen.

Mirantshukin harhautuksessa vipuun meni toppari Daniel O'Shaughnessy, joka lähti peittämään oikean jalan laukausta. Lopulta vasemman jalan veto lähti nopeasti ja upposi Lukas Hradeckyn vartioman maalin takanurkkaan.

– Oli tullut kuusi minuuttia lisäaikaa ja alkoi olla jo veto vähän pois. Takaisku tuli pahaan paikkaan, laitapuolustaja Jukka Raitala harmitteli.

Suomellakin oli ottelussa omat paikkansa, joista parhaat tulivat Tanskaakin vastaan osuneelle Joel Pohjanpalolle. Viidennellä minuutilla tehtyä ja paitsiona hylättyä puskumaalia lukuun ottamatta kärkimies ei kuitenkaan onnistunut samaan laukaustakaan maalia kohti.

Pohjanpalon maalin hylkääminen oli paha isku ottelun alussa euforisesti juhlineelle Suomelle. Pallo oli ehtinyt jo keskiympyrään ja hiljaisuus oli laskeutunut kotiyleisön keskuuteen. Hylkäys päästi Venäjän pinteestä, mikä kuului Pietarin ottelustadionilla helpottuneena huutona.

– Hirveät tuuletukset oli penkillä ja kentällä. Sitten huomattiin, että sitä ruvettiin tarkistelemaan. Ajattelin, että ei perkele, mahtaako se hylätä sen, Joni Kauko sadatteli.

Pohjanpalo oli paitsiossa hidastuskuvan perusteella noin kymmenen senttiä.

Vaikka Suomi sai aivan eri tavalla otetta pallollisesta pelaamisestaan kuin Tanskaa vastaan, sen ainoa laukaus maalia kohti oli Teemu Pukin veto 53. minuutilla. Hyvän hyökkäyksen päätteeksi tullut laukaus ei kuitenkaan onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla, ja Venäjän maalivahti Matvei Safonov koppasi vedon helposti.

Vääriä ratkaisuja ja blokattuja laukauksia

Maalintekoyrityksiä Suomelle kertoi ottelussa 11, joista neljä suuntautui ohi maalin, ja Pukin vetoa lukuun ottamatta loput vedoista blokattiin.

Venäjä oli ottelussa kiistatta hallitsevampi osapuoli ja saikin aikaiseksi kolme vetoa Suomen maalia kohti. Yhteensä yrityksiä oli 14, joista kahdeksan ohilaukauksia.

Ennakolta ajateltuna Suomen oli saatava kuriin Venäjän järkälemäinen hyökkääjä Artjom Dzjuba, joka aiheuttikin vaikeuksia Paulus Arajuurelle. Huuhkajatoppari sai pidettyä Dzjuban suurelta osin pois pahanteosta, mutta tämä onnistui kuitenkin voittamaan Venäjän pitkien avausten jälkeiset pääpallotilanteet lähes järjestään itselleen.

Hradecky venyi ottelussa kahteen torjuntaan. Toinen niistä oli Dzjuban keskelle maalia suuntautunut pusku, joka oli helppo työ kopata. Toisessa torjunnassa turkulainen joutui venymään aivan parhaansa, sillä Daler Kuzjajevin laukaus oli kiertämässä oikeaan alanurkkaan.

Lopussa Suomi haki tasoitusta ahnaasti ja sai Venäjältä myös suuren osan pallohallinnasta, mutta ei kyennyt saamaan viimeisen hyökkäyskolmanneksen ratkaisuja onnistumaan.

– Päästiin hyökkäyskolmannekselle, mutta sitten ne ratkaisut olivat lopussa vääriä. Viimeiset syötöt ja laukaukset eivät olleet hirveän laadukkaita, Raitala totesi.

Niin Pohjanpalon kuin Robin Lodin yritykset huippupaikoista pysäytettiin jo alkuunsa, kun venäläispuolustajat heittäytyivät uhrautuvasti pallon eteen.

– Pettymys. En ole sen enempää analysoinut, mitä tämä tarkoittaa joukkueelle. Pitää myös hyväksyä, että Venäjä oli meitä parempi ja terävämpi, Raitala myönsi.

Tätä tappio tietää jatkon kannalta

0–1-tappio Venäjälle tietää sitä, ettei Suomen jatkopaikka EM-kisoissa ole enää sen omissa käsissä, ellei se onnistu raapimaan pisteitä liki mahdottomana pidettävästä Belgia-ottelusta ensi maanantaina.

Belgia on tämän hetken Fifan maailmanlistan ykkösmaa, joka pöllytti Venäjää 3–0. Etukäteen ajateltuna tuskin kukaan budjetoi Suomelle ottelusta pistettäkään.

Jos Suomi jää B-lohkossa kolmeen pisteeseen, sen sijoitus riippuu muista otteluista. Käytännössä sillä on mahdollisuus olla vielä lohkon kakkonen, jos sen tappio Belgialle on vähämaalisempi kuin muilla, ja Tanska voittaa Venäjän 1–0.

Belgian ja Tanskan välisestä ottelusta torstaina Suomi toivoo isomaalista voittoa Belgialle.

– Eiköhän me se tulla katsomaan porukalla, Joni Kauko arveli.

– Totta kai sitä toivotaan, että Belgia voittaisi suurinumeroisesti, se olisi meille hyvä tulos, Raitala tuumasi.

Jos Suomi on kolmella pisteellä lohkon kolmonen, se voi vielä päästä jatkopeleihin neljän parhaan kolmanneksi sijoittuneen maan joukossa. Silloin Huuhkajille riittää, että kahdessa muussa lohkossa kolmoseksi on yltänyt yhdellä pisteellä.

Näin voi käydä sellaisessa tapauksessa, jossa kaksi kärkijoukkuetta voittaa kaksi pohjajoukkuetta, jotka puolestaan pelaavat tasapelin keskenään.

Unelma jatkopaikasta ei siis ole vielä Venäjä-tappion myötä lainkaan haudattu, mutta siitä tuli kertaheitolla huomattavasti epävarmempi.

– Paljon oli pettyneitä kasvoja kopissa, mutta me olemme ennenkin olleet vaikeissa paikoissa. Mä uskon, että me pystymme käsittelemään sen, ja nousemme tästä yhdessä, Kauko totesi.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja