Karvaista kaveria on turha huijata – tutkimuksen mukaan koirasi tietää, jos valehtelet sille herkkujen määrästä

Mitä koira ymmärtää? 7:14
Mitä koira ymmärtää?

Koirasi kyllä huomaa, jos piilottelet siltä namipaloja. 

Koirat voivat aistia omistajansa tunteita, kuten surua tai iloa. Nyt on selvinnyt, että koirat myös tietävät, jos valehtelet niille herkkujen todellisesta määrästä. 

Uuden tutkimuksen mukaan koiria ei olekaan helppo huijata. Koirat ymmärtävät, jos niille näytetään tietty määrä herkkuja, mutta ne saavat niistä vain osan.

Yhdysvalloissa, Atlantassa sijaitseva Emoryn yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan rakkaat lemmikit tietävät, milloin yrität puijata niitä herkuista. Koirat ymmärtävät joitakin numeraalisia käsitteitä, kuten ”enemmän” tai ”vähemmän”. 

Tutkimuksesta uutisoivat muun muassa BBC ja Metro.

Koirat ymmärtävät helppoa perusmatematiikkaa

Tutkimuksessa seurattiin koirien aivotoimintaa samalla, kun niille näytettiin kuvia. Koirat oli koulutettu makaamaan paikoillaan magneettikuvauksen aikana. Kun koiria kuvattiin, heille näytettiin näytöltä erilaisia kuvia pisteistä. Pisteiden määrä vaihteli jokaisessa kuvassa ja laite mittasi koirien reaktioita aivoissa kuvien vaihtuessa. 

Tarkoituksena oli selvittää, ymmärtäisivätkö koirat eri lukuja ja määriä, joita heille näytetään.

Tutkimuksen mukaan koirien aivokuori reagoi eri kuviin ja selvisi, että koirat ymmärtävät eri määriä. Jos koira näki neljä pistettä, se osasi erottaa sen kahden pisteen kuvasta.

Samalla tavalla koira myös ymmärtää, jos se näkee omistajan kädessä neljä makupalaa, mutta saa vain yhden.

Tutkijat kertovat, että koirat ymmärsivät pisteiden määrän vaihtelevan ja osasivat matematiikan helppoja peruasioita. 

Tutkimus oli melko pieni ja tutkittavana oli 11 koiraa. Koirat olivat eri rotuisia. Siksi ei ole tiedossa, osaavatko jotkut koirat laskea toisiaan paremmin.

– Menimme suoraan lähteeseen. Tarkkailimme nimenomaan koirien aivoja saadaksemme suoran ymmärryksen siitä, mitä neuronit tekivät, kun koirat katsoivat pisteiden vaihtelevia määriä, sanoo tutkimuksen vetäjä Lauren Aulet.

Tutkimuksen toinen vetäjä Gregory Bernsin mukaan koirat ymmärtävät luonnostaan käsitteen "enemmän" tai "vähemmän", koska luonnossa eläneiden koirien täytyi tunnistaa nopeasti eri kohteiden, kuten lähestyvien villipetojen tai saalistettavien eläinten, määrä.

– Tämä osoittaa, että prosessoidessaan numeroita koirilla aktivoituu sama osa aivoissa kuin ihmisillä. Se myös kertoo, ettei koiria tarvitse kouluttaa oppimaan tätä taitoa. 

Kannattaa siis ensi kerralla miettiä, kun uskottelet koirallesi, että kaikki namit loppuivat jo. Koirasi aavistaa petkutuksen. 

Lue myös:

    Uusimmat