Nainen väittää koiransa oppineen puhumaan sille räätälöidyn näppäimistön avulla – osaa jopa kertoa, milloin haluaisi mennä lenkille

Miksi koira ulvoo? 2:15
Miksi koira ulvoo? Koiran käyttäytymistä videolla avaa eläintieteilijä, filosofian tohtori ja dosentti Kai Pelkonen.

Moni koiranomistaja varmasti ajattelee ymmärtävänsä rakkaan lemmikinsä kieltä. Mutta entä, jos onkin mahdollista saada selville, mitä koira oikeasti yrittää sanoa?

Amerikkalainen koiranomistaja ja puhekielen patologi Christina Hunger, 26, kertoo opettaneensa koiransa puhumaan erityisen koirille suunnitellun näppäimistön avulla.

Christinan puolitoistavuotias Stella-koira tuntee jo 29 sanaa ja osaa muodostaa lauseita. Asiasta uutisoi muun muassa People-lehti.

Jos et näe julkaisua, katso se täältä.

Mielettömän nopea oppija

Christina asuu San Diegossa, Yhdysvalloissa sulhasensa ja kahden alle kouluikäisen lapsensa kanssa. Perheeseen kuuluu myös kaksi koiraa, joista toinen on "puhumaan" oppinut Stella.

Christina on työssään tekemisissä erilaisten puhetta ja kommunikointia helpottavien laitteiden kanssa. Työn kautta hän kehitteli vastaavanlaisen laitteen koirallensa. He alkoivat harjoitella "puhumista", kun Stella oli noin 8 viikkoa vanha.

Christina koulutti koiransa tunnistamaan sanoja, mutta koira on Christinan mukaan myös oppinut ilmaisemaan ajatuksiaan ja tunteitaan. Kun Stella-koira haluaa puhua, se painaa tassulla näppäimistön nappeja.

Näppäimistössä on eri painikkeita eri sanoille. Christina on äänittänyt sanat ja ohjelmoinut ne näppäimistöön. 

Nyt puolitoistavuotias koira tietää 29 sanaa ja osaa muodostaa jopa viiden sanan mittaisia lauseita. Stella osaa kertoa omistajalleen, milloin on väsynyt tai milloin haluaisi leikkimisen sijaan syödä. Stella osaa jopa kertoa, milloin haluaisi mennä lenkille!

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä

"Olen hämmästynyt ja sokissa"

Christinan mukaan Stellan kommunikointitaidot kehittyvät jatkuvasti. Nyt koira osaa esimerkiksi jo yhdistää monta eri sanaa lauseeksi.

Christina kertoo People-lehdelle koiran edistymisestä. Esimerkiksi yhtenä päivänä Stella vinkui oven edessä ja liikkui hermostuneena edestakaisin. Christina epäili, että Stella tahtoi ulos.

Sen sijaan Stella käveli puhelaitteensa luo ja painoi tassuillaan seuraavat sanat: ”haluan”, ”Jaken”, ”tulla”. Sitten Stella odotti ovella niin kauan, kunnes Christinan sulhanen Jake tuli töistä kotiin.

Lopulta kun Jake saapui, Stella painoi välittömästi ”onnellinen”-painiketta ja kääntyi selälleen vatsarapsutuksia varten.

– Olen jatkuvasti niin hämmästynyt ja sokissa. Joka päivä Stella sanoo jotain entistä hienompaa kuin edellisenä päivänä, Christina kertoo.

Jos julkaisu eoi näy, katso se täältä

– Tapa, millä Stella käyttää sanoja kommunikoimiseen ja miten se muodostaa lauseita, on itse asiassa melko samanlainen kuin 2-vuotiaalla lapsella, kertoo Christina.

Christina dokumentoi koiransa oppimista blogiinsa sekä Instagramiinsa. Erityisesti blogissaan Christina analysoi koiransa oppimia asioita ja avaa syvällisemmin, miten kaikki tapahtuu.

Oppiminen jatkuu yhä

Christina kertoo, miten mieletöntä on tietää, mitä koira ajattelee, ja itse koira vaikuttaa myös tyytyväiseltä. Kun Stella oppi sanan ”kävely”, se toisti sitä innostuneena jatkuvasti.

– En ollut aikaisemmin ymmärtänyt, miten paljon se halusi kertoa siitä, Christina sanoo.

– Toinen suosikkisana taitaa olla ”ranta”. Stella oli niin innoissaan, kun oppi sen ja käyttää vieläkin kyseistä sanaa.

Christina jatkaa Stellan kouluttamista ja opettaa sille uusia sanoja. Christina haluaisi opettaa myös muita koiria ”puhumaan”.

– Mietin, kuinka tärkeitä koirat ovat ihmisille. Voin vain kuvitella, miten syvällisempi suhde voi vielä olla, jos koirat oppisivat tämän taidon, Christine sanoo.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä

Lue myös:

    Uusimmat