Karuja kokemuksia koronajonoista: MS-tautia sairastava Henna-Mia joutuu odottamaan testitulosta viisi päivää, Pike lähes viikon – "Mitä ihmettä päättäjät ovat kesän aikana tehneet?"

0:50
Katso videolta, miten kasvomaskia käytetään oikeaoppisesti.

Koronatesteihin pääsy on ruuhkautunut eri puolilla Suomea. Paikoin viivettä on myös testitulosten saamisessa. MTV Uutiset keräsi kolme karua tarinaa ihmisiltä, jotka ovat joutuneet tai joutuvat odottamaan tietoa mahdollisesta koronatartunnasta täydessä epätietoisuudessa päivien ajan. 

Kaarinalainen Henna-Mia Leino oli eilen Turun yliopistollisessa keskussairaalassa sisätautikontrollissa toisen asian tiimoilta, kun häntä käskettiin menemään koronatestiin. Leino kertoo sairastavansa MS-tautia ja kuuluvansa koronaviruksen riskiryhmään myös muista syistä.

– Tarkastuksessa tuli ilmi sellaisia viitteitä, että käskettiin hakeutua testiin. Sitten heräsikin se kysymys, että minne menen. Alkoi soittorumba. Sairaalan työntekijä soitti ainakin viiteen tai kuuteen paikkaan ja yritti selvittää, mihin pääsisin.

– Loppujen lopuksi käskettiin ottamaan yhteyttä koronainfoon, sillä hän ei saanut paikasta selvyyttä.

"Mitä päättäjät ovat suvantovaiheen tehneet?"

Koronainfonumerosta Leinolle ei kuitenkaan soitettu takaisin kuin vasta iltapäivällä, ja hän ennätti sopia testiajasta paikallisen terveyskeskuksen kanssa itse.

– Ajattelin, että sitten lähdetään koronatestiin – mutta juu, eipä lähdetäkään. Seuraava vapaa aika oli ensi viikon tiistaille.

– Riskiryhmään kuuluvana luulisi pääsevän heti testiin. Pidän tätä todella erikoisena.

Leino hämmästelee sitä, miten testausjonot ovat päässeet ruuhkautumaan nyt, vaikka koulujen alkuun, lomien paluuseen ja liikkumisrajoitusten heltymiseen on ehditty valmistautua koko kesä. Hänen arvionsa mukaan koronatartuntojen lisääntyminen syksyllä näytti etukäteen selvältä.

– Mietin vain itsekseni, että mitä ihmettä terveydenhuoltoalan päättäjät ovat koronan suvantovaiheen aikana kesällä tehneet, hän sanoo.

Koulun aloitus meni ohi

Myös eräässä Länsi-Uudellamaalla asuvassa perheessä aloitettiin eilen odottaa koronatestiin pääsyä.

MTV Uutisten haastattelema nainen kertoo, että hänen 10-vuotias poikansa alkoi oirehtia aiemmin tällä viikolla, mutta tälle on saatu sovittua koronatesti vasta ensi viikon maanantaiksi.

Nainen ei esiinny jutussa nimellään, sillä kyse on hänen alaikäisen lapsensa arkaluontoisista terveysasioista.

Lapsen koronaepäilyt virisivät, kun poika valitteli kurkkukipua keskiviikkona.

– Soitin paikalliseen koronapuhelimeen heti, kun ne aukesivat eilen kahdeksalta. Pääsin läpi 37 minuutin yrittämisen jälkeen. Taisin soittaa kaikkiaan 44 puhelua kolmeen eri numeroon, kun ne olivat koko ajan varattuina.

Pojan luvattiin pääsevän koronatestiin, mutta vasta ensi viikolla. Naisen mukaan vapaata testausaikaa etsittiin muualtakin kuin oman paikkakunnan terveysasemalta. Sellaista ei kuitenkaan löytynyt.

– Neljä päivääkö tässä sitten on välissä. Viikonloppuisin testataan sairaaloissakin kuulemma, mutta ei ollut sielläkään vapaita aikoja.

Testaamisen venyminen alkuviikolle harmittaa sekä äitiä että poikaa.

Pojan oli määrä päästä takaisin kouluun tällä viikolla, mutta nyt opintojen aloitus saattaa venyä yli viikolla.

– Yleensähän tulosten saamisessakin kestää kai muutaman päivän, mutta nyt olen kuullut, että menisi vielä pidempään. Mietin, että pääseekö poika ensi viikollakaan kouluun.

Poikaa tilanne harmittaa etenkin siksi, ettei hän pääse tapaamaan ystäviään koulussa tai vapaallakaan.

– Todella raskaasti hän on ottanut sen. Hän on jo useamman viikon ajan odottanut koulujen alkua, ja nyt hän joutuu tosiaan varmaan viikon verran odottelemaan vielä, että pääsee. Hän olisi halunnut sinne jo näkemään kavereita kesän jälkeen.

Viikon epätietoisuus

Myös espoolaisella Pike Hilakarilla on kokemus pitkään roikkuneesta koronatestin tuloksesta. Hän odotti tietoa mahdollisesta koronatartunnasta lähes kokonaisen viikon ajan.

Epäily tartunnasta heräsi toissaviikonloppua. Hilakarilla oli tuolloin kurkkukipua, päänsärkyä, nivelkipuja ja vatsavaivoja. Maanantaiaamuun mennessä kurkkukipu oli äitynyt niin pahaksi, että hän katsoi parhaaksi ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

– Olisinko soittanut puoli yhdeksän aikaan aamulla koronalinjalle. Sieltä tuli kahden aikaan soitto takaisin, ja pääsin sitten illalla viideltä Variston uuteen drive-in -näytteenottopaikkaan.

– Siellä oli aika paljon säpinää, mutta testin otto kävi kyllä jouhevasti.

Puhelimessa Hilakarille oli sanottu, että testitulosten saaminen kestäisi arviolta yhdestä kolmeen vuorokautta.

Tulos tuli kuitenkin vasta noin viikon kuluttua sen jälkeen, kun Hilakari oli itse soitellut tuloksensa perään.

– Sunnuntaina tuli koronalinjalta yhden jälkeen soitti takaisin. He kertoivat, että tulos oli negatiivinen.

Hilakarin mukaan tiedon odottaminen turhautti. Epätietoisuus vaikutti niin työhön kuin vapaa-aikaankin.

– En päässyt osallistumaan palavereihin henkilökohtaisesti. Tuntui vähän turhalta, kun ei päässyt liikkumaan mihinkään.

– Odotin myös perjantaina pidettyä terassikeikkaa kovasti ja pitkään, mutta piti sitten perua se, vaikka oli ulkoilmatapahtumasta kyse. En halunnut riskeerata.  

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja