Koronan toinen aalto on alkamassa, mutta vielä on mahdollisuus estää se: "Olemme hyvin tulenarassa tilanteessa"

8:41
Husin diagnostiikkajohtajan mukaan koronan toinen aalto on vielä estettävissä. Katso haastattelu kokonaisuudessaan yltä.

Koronan toinen aalto näyttäisi olevan alkamassa, Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoo. Epidemian toinen tuleminen on kuitenkin Suomessa vielä mahdollista estää.

Koronavirustartuntojen ilmaantuvuus ja tapausmäärät ovat nousseet elokuun alun aikana. Nousu on huomattavaa eritoten suhteessa heinäkuun alun lukuihin.

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen toteaa, että tilastot kielivät koronan toisesta aallosta.

– Jos katsoo tartuntamäärien kehitystä, kyllä aallon alku kieltämättä näissä käyrissä näkyy.

Hänen mukaansa tilanne ei kuitenkaan ainakaan Husin alueella näytä aivan niin pahalta, kuin vielä jonkin aikaa sitten. Helpotuksesta ei kuitenkaan kannata huokaista.

– Kun katsomme oman laboratoriomme aineistoa, tämän viikon positiivisten löydösten määrä on suurin piirtein viime viikon tasoa, ja se voi jäädä jopa hieman sen alle. Näyttää siltä, että tartuntojen määrä kasvu ei ole ihan niin nopeaa kuin miltä pari viikkoa sitten näytti.

– Koronapotilaita on väestössä kuitenkin selkeästi enemmän kuin kuukausi sitten. Siinä mielessä olemme hyvin tulenarassa tilanteessa, epidemialla on potentiaali lehahtaa.

Vastuu jokaisella

Lehtosen mukaan suomalaisten tulisikin kiinnittää nyt erityistä huomiota omaan toimintaansa, jotta turhilta tartunnoilta vältyttäisiin.

– Täytyy olla todella tarkkana ja väestön noudattaa suojaustoimenpiteitä, pitää etäisyyksiä, käyttää käsidesiä sekä maskeja suositusten mukaisesti. Sillä saamme pidettyä tilanteen kurissa.

Lehtosen mukaan koronan toisen aallon saapuminen voidaan vielä estää.

– Tilanne ei ole mitenkään toivoton. Meillä on mahdollisuus tämä toinen aalto estää. Mutta hyvin kriittisellä polulla olemme, jos emme noudata varotoimia.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja