Karu tutkimus, joka voi koskettaa sinuakin: Neljäsosa maailman aikuisista liikkuu liian vähän

1:08

Yli kahden miljoonan aikuisen terveystietoja tutkinut tutkimus paljasti karun totuuden: neljäsosa maailman aikuisista liikkuu liian vähän.

Ota itseäsi niskasta kiinni – testaa videon helppo joogavinkki!

Mahdollisesti jopa 1,4 miljardia aikuista on vaarassa sairastua muun muassa sydäntauteihin ja diabetekseen liian vähäisen liikunnan takia. Tiedot käyvät ilmi mittavasta, yli 2 miljoonan aikuisen terveystiedot kattavasta tutkimuksesta, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Tulosten perusteella 23 prosenttia miehistä ja 32 prosenttia maailman naisista liikkuu niin vähän, että se asettaa heidät monien sairauksien vaaraan. Myös aiemmassa suomalaistutkimuksessa on havaittu, että huono kestävyyskunto nuorena enteilee sydän- ja verisuonitauteja.

Liikkumattomuus suurin ongelma näissä maissa

Liian vähäinen liikunta on suurin ongelma Etelä-Amerikassa, Karibialla ja Etelä-Aasiassa, missä noin 40 prosenttia naisista liikkuu suosituksia vähemmän. Luvut ovat samaa tasoa varakkaissa länsimaissa.

Eniten liikuntaa saavat Oseanian, Itä- ja Kaakkois-Aasian ja Saharan eteläisen Afrikan miehet. Heistä vain 12–17 prosenttia liikkui liian vähän. 

Kaksi asiaa nakertaa liikuntatottumuksia

Tulokset kuvastavat monella tapaa varakkaiden ja köyhempien maiden välisiä eroja. Työelämän ja yhteiskunnan muutokset ovat varakkaissa maissa vähentäneet fyysistä työtä ja lisänneet autoilua, mitkä kummatkin nakertavat liikuntaa.

Myös ruokavalio, elintavat ja niiden aiheuttama lihavuus selittävät ilmiötä. Tutkimus julkaistiin Lancet Global Health -lehdessä.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja