Karu tulos: Nämä 20 jättiyhtiötä ovat aiheuttaneet kolmasosan koko maapallon kasvihuonekaasupäästöistä

Sähkö on nyt kuluttajille huippukallista, ilmstonmuutoksen vaatimukset nostavat hintaa 2:01
MTV Uutiset kertoi lokakuun alussa sähkön hinnan noususta Suomessa.

Tutkimuksen mukaan fossiilisia polttoaineita tuottavat valtio- ja yksityisomisteiset yhtiöt ovat toimintansa vaaroista piittaamatta kiihdyttäneet ilmastonmuutosta.

Brittimedia The Guardian uutisoi tutkimuksesta, joka paljastaa 20 fossiilisia polttoaineita tuottavaa yhtiötä, jotka voidaan yhdistää yli kolmasosaan nykypäivän kasvihuonekaasupäästöistä.

Tutkijoiden keräämä aineisto osoittaa, miten kyseiset valtio-omisteiset ja kansainväliset yhtiöt kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Aineiston mukaan yhtiöt ovat jatkaneet toimintaansa, vaikka ne ovat tienneet toimintansa vaikutuksista ilmastoon.

Tutkimuksessa analysoidaan päästömääriä vuosina 1965–2017.

Asiantuntijat pitävät vuotta 1965 ajankohtana, josta lähtien fossiilisten polttoaineiden vaikutus ympäristöön on ollut sekä energiateollisuuden että poliittisten päättäjien tiedossa.

Ilmastovastuuseen perehtyneen yhdysvaltalaisinstituutin tuottaman tutkimuksen mukaan 20 kärjen muodostavat yhtiöt ovat vastuussa maailmanlaajuisesti noin 35 prosentista kaikesta ilmakehään päässeestä hiilidioksidista ja metaanista vuodesta 1965 lähtien.

Tutkimuksen mukaan yhtiöiden tuosta vuodesta lähtien tuottamien kasvihuonekaasupäästöjen yhteismäärä on 480 miljardia tonnia hiilidioksidia vastaava lukema.

Listan ykkönen Saudi-Arabiasta

Suurimpien 20 päästöaiheuttajan joukossa on 12 valtio-omisteista yhtiötä. Näistä ykkösenä on maailman suurin öljy- ja energia-alan yhtiö, saudiarabialainen Saudi Aramco. Kärkipäästä löytyy myös venäläinen maakaasu- ja öljy-yhtiö Gazprom.

Saudi Aramco on tutkimuksen mukaan tuottanut maapallon ilmakehään noin 4,4 prosenttia kaikista kasvihuonekaasupäästöistä vuosina 1965–2017.

Yksityisomisteisten yhtiöiden suurimpia päästöjen aiheuttajia ovat muun muassa yhdysvaltalaiset jätit Chevron ja Exxon, hollantilais-brittiläinen Shell sekä brittiläinen BP.

Chevron on päästökärki, mutta Exxon, BP ja Shell eivät jää listan mukaan paljoa jälkeen. Kyseiset neljä yhtiötä ovat aiheuttaneet yhteensä yli kymmenen prosenttia maapallon hiilipäästöistä.

Maailman johtaviin ilmastotieteilijöihin lukeutuva Michael Mann kommentoi tutkimuksen tuloksia sanoen niiden asettavan fossiilisia polttoaineita tuottavat yhtiöt valokeilaan.

Mannin mukaan poliittisten päättäjien on otettava tutkimuksen tulokset huomioon Chilessä joulukuussa pidettävässä ilmastokokouksessa, jotta yhtiöiden toimintaan voidaan puuttua.

– Ilmastokriisin suurin tragedia on se, että 7,5 miljardia ihmistä kärsii siitä, että muutamat kymmenet ilmakehän saastuttajat voivat tuottaa omistajilleen ennätyksellistä voittoa. On poliittisen järjestelmämme moraalista rappiota, että tällaista voi tapahtua, Mann toteaa.

Yhtiöiden aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä 90 prosenttia koostuu heidän tuotteidensa, muun muassa öljyn, kaasun ja hiilen käytöstä. Yksi kymmenesosa koostuu tuotteiden jakelusta, jatkotuotannosta ja toimittamisesta.

Näin yhtiöt reagoivat

The Guardian otti yhteyttä kaikkiin 20 yhtiöön, jotka ovat mukana listalla. Yhtiöistä kahdeksan vastasi ja kommentoi tutkimuksen tuloksia.

Osa yhtiöistä kyseenalaisti sen, että ne eivät ole suoraan vastuussa siitä, miten kuluttajat käyttävät niiden tuottamia tuotteita, kuten öljyä, kaasua tai hiiltä.

Median kommenttipyyntöön vastanneista yhtiöistä osa taas kiisti sen, että fossiilisten polttoaineiden vaikutus maapallon ilmastoon olisi ollut tiedossa jo 1950-luvulla.

Yhtiöt kiistivät myös sen, että energiateollisuus olisi vaikeuttanut ja viivästyttänyt kasvihuonepäästöihin puuttumista.

Vastanneista suurin osa hyväksyy ilmastotieteilijöiden näkemykset. Osa yhtiöistä sanoi hyväksyvänsä Pariisin ilmastosopimuksessa asetetut tavoitteet päästöjen vähentämiseksi ja maapallon lämpötilan nousun rajoittamiseksi 1,5 asteeseen.

Kaikki yhtiöt kertoivat panostavansa uusiutuvien tai matalapäästöisten energiamuotojen kehittämiseksi.

Ilmastovastuuseen keskittyneen yhdysvaltalaisen instituutin tutkimuksen mukaan 20 eniten kasvihuonekaasupäästöjä vuodesta 1965 lähtien tuottaneet yhtiöt:

SijoitusYhtiön nimiKotimaaYksityinen/
valtio-omisteinen
1.Saudi AramcoSaudi-Arabiavaltio
2.ChevronYhdysvallatyksityinen
3.GazpromVenäjävaltio
4.ExxonMobilYhdysvallatyksityinen
5.National Iranian OilIranvaltio
6.BPIso-Britanniayksityinen
7.Royal Dutch ShellAlankomaat, Iso-Britanniayksityinen
8.Coal IndiaIntiavaltio
9.PemexMeksikovaltio
10.Petróleos de VenezuelaVenezuelavaltio
11.PetroChinaKiinavaltio
12.Peabody EnergyYhdysvallatyksityinen
13.ConocoPhillipsYhdysvallatyksityinen
14.Abu Dhabi
National Oil
Yhdistyneet
Arabiemiirikunnat
valtio
15.Kuwait PetroleumKuwaitvaltio
16.Iraq National OilIrakvaltio
17.Total SARanskayksityinen
18.SonatrachAlgeriavaltio
19.BHP BillitonAustralia, Iso-Britanniayksityinen
20.PetrobrasBrasiliavaltio

Lue myös:

    Uusimmat