Karu kuva: Yllättävän monta paikkaa jää pois rekkakuskin näkökentästä

Nurmijärveläiset 1.–6.-luokkalaiset saivat opastusta liikenneturvallisuusasioihin viikon aikana. Heille kerrottiin muun muassa kuorma- ja rekka-autojen katvealueista.

Lapsille havainnollistettiin kuorma-auton ympärille asetettujen keilojen avulla katvealueita, joihin kuljettaja ei näe.

– Kuorma-auton ympärillä on yllättävän paljon alueita, joissa liikkuvia ei havaitse – edessä, peilien takana, auton sivuilla ja takana, Työtehoseuran kouluttaja Markku Hietamäki kertoi.

– Jos esimerkiksi ylittää suojatien aivan kuorma-auton edestä, voi jäädä kuljettajalta huomaamatta.

Vaikka kuorma-autossa on paljon peilejä, ne aiheuttavat myös katveita yllättäviinkin paikkoihin. Auton sivulla oleviin katveisiin voi jäädä etenkin silloin, kun auto on kääntymässä oikealle.

– Mistä tiedät, että kuljettaja on nähnyt sinut, Hietamäki kysyi.

Lasten pienen epäröinnin jälkeen hän kuuli oikean vastauksen

– Siitä, että auto on pysähtynyt.

Valo-oppia ja heijastintietoa

Koululaisille kerrottiin myös kuorma-auton valoista ja niiden merkityksestä.

– Jos auton takana syttyvät valkoiset valot ja alkaa kuulua piippaus, on se merkki siitä, että auto alkaa peruuttaa. Silloin on syytä siirtyä kauemmas. Myös vilkkujen seuraaminen on tärkeää, kouluttaja-Markku valisti.

Heijastinten merkityksestä kerrottiin sekä teoriassa että käytännössä.

– Metrimääriä on vaikeita hahmottaa, mutta lyhtypylvään välejä laskemalla voidaan sanoa että, jos heijastinta käyttävä näkyy kolmen pylvään päästä, ilman heijastinta näkyy vasta yhden pylväänvälin päästä, kouluttaja Petri Pitkänen kertoi tilanteesta, jossa auto ajaa lähivaloilla.

Lue myös:

    Uusimmat