Kärsitkö kroonisesta kivusta? Näin lievität

Lääkitys ei ole ainoa tapa hoitaa kroonista kipua. Canadianliving.com-sivusto listasi vaihtoehtoisia tapoja sen hoitoon.

Kipu on kroonista, eli pitkäaikaista, kun kipu on ollut jatkuvaa yli kuusi kuukautta. Se voi kieliä myös kroonisesta sairaudesta, joka aiheuttaa kipua. Syy voi olla kudosten tai hermojärjestelmän vauriosta. Aina kivun tyyppiä ei voida tunnistaa.

– Kivusta voi kärsiä minkä ikäisenä hyvänsä. Se on yleistä kautta linjan, kertoo kanadalainen tohtori John Clark. Clark toimii lääkinnällisenä johtajana Halifaxissa toimivassa kipukeskuksessa.

Clarkin mukaan lääkkeillä kivun pahin terä saadaan katkaistua, mutta käytännöntasolla lääkitys toimii vain yhdellä kolmanneksella potilaista. Hän myös huomauttaa, että lääkityksen kanssa on aina mahdollisuus sivuvaikutuksiin.

Torontolainen Kim Lear, 38, kaatui teini-ikäisenä laskettelurinteessä ja loukkasi selkänsä. Lear on siitä alkaen kärsinyt kroonisesta kivusta. Hän hoitaa toisinaan kipua lääkityksellä, mutta suurimman osan ajasta hän hakee helpotusta kipuun toisenlaisilla tavoilla. Hän on kokeillut hengittämistä ja meditaatiota, kevyitä liikuntamuotoja, kuten kävelyä ja joogaa, jääpusseja ja rauhoittavia eteerisiä öljyjä. Hän sanoo saaneensa ainakin jonkinlaista helpotusta näistä kaikista.

Jokainen on yksilöllinen ja myös kipu on yksilöllistä. Ei ole olemassa yhtä keinoa, joka toimisi kaikille. Lear kehottaa olemaan avoimin mielin, ja tutkimaan mikä itselle sopii. Oli kyseessä sitten selkäkipu, poskionteloiden paine, kuukautiskivut tai päänsärky, voivat vaihtoehtoiset keinot helpottaa kivun kanssa.

Hieronta

Kipu ja kivusta stressaaminen aiheuttavat jännittyneisyyttä lihaksissa. Hieronnassa ihminen ja lihakset rentoutuvat, tämä voi lisätä verenkiertoa ongelma-alueilla. Vancouverilaisen akupunktio- ja hierontakeskuksen johtaja, akupunktiohoitaja Kirk Pleasant sanoo, että hieronta auttaa kehoa palautumaan traumasta. Hän vinkkaa, että pätevä hoitaja osaa määritellä oikeanlaisen hieronnan ja kotihoidon.

Myös muut rentoutumistekniikat, kuten meditaatio ja syvähengittäminen, voivat rentouttaa lihaksia, hidastaa sydämen sykettä ja vähentää kipua.

Pidä itsesi kiireisenä

Sitoudu harrastukseen, tee taidetta, katso hauska elokuva, vietä aikaa ystävien kanssa tai tee vapaaehtoistyötä. Kanadalaisen kipuliiton puheenjohtaja Lynn Cooper sanoo, että kaikki mikä tuo iloa on tärkeää. Ilontunteet ja korkeampi mieliala auttaa selviytymään kivun kanssa.

Kevyt liikunta

Liikunta on tärkeää keholle. Jos liikunta tekee kipeää, kannattaa yksinkertaisesti harrastaa sitä kevyemmin. Jooga, hengittäminen, liikunta vedessä ja kävely ovat kevyitä liikuntamuotoja, joiden on sanottu auttavan kivunhoidossa. Fysioterapeutti, toimintaterapeutti tai kiropraktikko voi auttaa löytämään oikeat tavat harrastaa liikuntaa.

Akupunktio

Pleasant sanoo, että akupunktio vaikuttaa hermoihin, hormoneihin ja verenkiertoon. Akupunktio voi tarjota helpotusta monenlaisiin ongelmiin, esimerkiksi niska- tai kuukautiskipuun. Myös hermojen sähköinen stimulointi ihoon kiinnitettävien elektronien kautta voi helpottaa.

Kylmä- ja kuumahoidot

Clarkin mukaan kylmä- ja kuumahoitojen vaikutus kipuun on täysin yksilöllistä. Kylmä voi puuduttaa ja laskea turvotusta. Kuuma taas voi laajentaa verisuonia, tehostaa verenkiertoa ja kudosten korjaantumista. Clark sanoo, että kumpaakin voi kokeilla, kunhan ei liioittele. Hänen mukaansa liian pitkä kylmä- tai kuumahoidon käyttö voi aiheuttaa pieniä muutoksia kudoksessa. Mikäli kärsii terveysongelmista, esimerkiksi sydänongelmista, kannattaa kysyä lääkäriltä, ennen saunaan tai kuumaan kylpyyn menemistä.

Kuva: Colourbox.com, Terveyskirjasto.fi

Kroonisesta kivusta 11-vuotiaasta asti kärsinyt Riitta Salmi vieraili Studio55.fi-lähetyksessä tammikuussa 2013. Millaista on elämä kivun kanssa? Katso video!

Elämää kivun kanssa. 22:26

Lue myös:

    Uusimmat